BINDA: H.I. REGELS MOETEN OOK GELDEN VOOR OVERHEIDSBEDRIJVEN

“Een winkelier mag de prijs van zijn goederen in vreemde valuta aanduiden maar hij mag de consument niet dwingen om in vreemde valuta te betalen”. Dit zegt de Akmos (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname) voorzitter Sham Binda. Zijn uitspraak baseert bij op de maatregel van het ministerie van Handel en Industrie (HI) dat stelt dat winkelprijzen niet in vreemde valuta aangeduid mogen worden.

“Het ministerie moet consequent zijn,” vindt de Akmos voorman. Hij is van mening dat de samenleving aangewezen is op de zwarte markt ondanks de valuta veilingen. “Inconsequent beleid” noemt Binda  de maatregel. Hij wijst erop dat er wel overheidsbedrijven zijn die vreemde valuta hanteren. In dat kader kijkt hij richting de Surinaamse Luchtvaart maatschappij (SLM). “Wie houd wie voor de gek? De overheid heeft geen oplossing voor dit probleem,” stelt hij.

Binda is voorstander van het dollariseren van de economie sinds de devaluatie van de Surinaamse dollar. De valuta veilingen brengen volgens hem geen soelaas. “De regering heeft het allemaal zien aankomen. De devaluatie was daarom geen strategische optie geweest voor de regering maar een noodzakelijke maatregel met zeer negatieve effecten”.

Binda voorziet de komende zes maanden grote schaarste van veel levensmiddelen omdat importeurs dit als pressiemiddel gebruiken om US dollars los te krijgen van de Centrale Bank van Suriname. “Het gevolg hiervan  zal een grote eruptie in Suriname teweeg brengen,” aldus de voorzitter.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box