BOUTERSE MELDT BESCHEIDEN OVERWINNING OP FINANCIEEL-ECONOMISCHE CRISIS

BOUTERSE MELDT BESCHEIDEN OVERWINNING OP FINANCIEEL-ECONOMISCHE CRISIS

Foto| President Bouterse DNA/fragment Waakhond

“Vandaag, bij de afsluiting van de behandeling van het Ontwikkelingsplan 2017 – 2021 en van de begroting van het dienstjaar 2017, mag ik samenvattend stellen dat na een uitdagende financieel-economische start van deze regering in 2015, wij indicaties hebben van een bescheiden verbetering van onze economie in de achter ons liggende maanden van 2017. Dit betekent nog niet dat wij in een hoerastemming moeten verkeren.”

Zo begon president Desi Bouterse donderdag zijn toespraak in De Nationale Assemblee (DNA) met de veronderstelling dat het ontwikkelingsplan en de staatsbegroting goedgekeurd zouden worden. Het staatshoofd zal echter nog enkele dagen moeten wachten aangezien er op het laatste moment enkele onduidelijkheden omtrent het leningenbeleid zijn geconstateerd. Ook is het begrotingstekort van meer dan 6,5% niet conform de wettelijke procedures. De regering zal die moeten verlagen of tenminste terugbrengen naar 6,5 %. Dinsdag gaat de regering weer naar het parlement met de gepleegde aanpassingen op de begroting.

In zijn toespraak benadrukte de president dat in ieder geval het zwaarste deel van de crisis waarin het land verkeert achter de rug is. “Het is wel een belangrijke constatering dat wij niet meer in de situatie verkeren van een verdere neerwaartse gang, maar van het thans hebben bereikt van een keerpunt in onze economie. Wij zijn thans gekomen in een proces van het langzaam klauteren naar boven”, zegt het staatshoofd.

Hij maakte onder andere melding van de inflatie die sinds het vierde kwartaal van het vorig jaar aan het afnemen is. “Waar er in 2016 nog 52% inflatie gemeten werd, is dat nu naar beneden 20% gedaald.”

De president gaf het parlement ook mee dat het tekort op de begroting stevig in bedwang wordt gehouden door een besnoeiing op de niet-essentiële uitgaven. “Zo verminderde het tekort van bijna 9,5% in 2015 naar ongeveer 6% van het BBP in 2016, terwijl in de eerste helft van 2017 het tekort op circa 3% van het BBP lag”, stelt Bouterse.

Hij maakte melding van een verhoogde deviezenverdiencapaciteit dankzij de mijnbouwsector en een lagere druk op de deviezenvraag wegens zelfvoorziening.

 Bezuinigingen hebben volgens Bouterse al in de tweede helft van 2016 positieve resultaten opgeleverd. “Het overschot op de handelsbalans klom gestaag van USD 32 miljoen in het tweede kwartaal van 2016 tot USD 157 miljoen in het eerste kwartaal van 2017. Het tekort op de lopende rekening sloeg om in een overschot, dat verdubbelde van USD 46 miljoen in het vierde kwartaal van 2016 naar USD 93 miljoen in het eerste kwartaal van 2017”, aldus het staatshoofd donderdag in het parlement waar hij de volksvertegenwoordiging betere economische tijden beloofde. “De regering zal in naam van ons volk onze ontwikkeling, onze samenlevingsopbouw op het juiste spoor houden, zodat onze weg naar de toekomst verlicht wordt. Wij hebben als jonge, zelfstandige natie geen andere keus dan de weg vooruit.”

UNITEDNEWS