BRAZILAANSE REGERING GAAT 15 MILJARD EURO BESPAREN

Brazilië kampt met de zwaarste financiële crisis in jaren en dus heeft de regering aangekondigd dat ze voor 64,9 miljard real (bijna 15 miljard euro) wil saneren in de begroting van volgend jaar. Er wordt gesnoeid in de uitgaven en een belasting op financiële transacties wordt opnieuw ingevoerd. De maatregelen werden maandagavond aangekondigd door minister van Financiën Joaquim Levy en minister van Planning Nelson Barbosa.

Tot nu ging de regering van presidente Dilma Rousseff voor 2016 uit van een begrotingstekort van 30,5 miljard real (6,9 miljard euro). Maar ratingbureau S&P heeft vorige week de kredietstatus van het land verlaagd tot “junk”, waardoor het ophalen van financiële middelen voor de zevende grootste economie ter wereld alsmaar duurder wordt. Nu al bedraagt de rente op tienjarige overheidsobligaties 5,6 procent. Investeerders dreigen zich terug te trekken. Brazilië heeft ook te kampen met een recessie en de inflatie bedraagt bijna 10 procent.

Het land wordt dus gedwongen om te hervormen. Bij de ambtenaren worden de lonen en aanwervingen bevroren en het aantal ministeries daalt van 39 naar 29, waardoor er 1.000 banen verdwijnen. Daarnaast wordt er ook gesnoeid in de uitgaven voor sociale woningen en gezondheid. Een aantal grote infrastructuurprojecten zullen sneuvelen, bericht de Britse zender BBC. Een onpopulaire belasting op financiële transacties, die in 2008 nog werd afgeschaft, wordt ook opnieuw ingevoerd, “voor maximum vier jaar”, aldus Levy.

De besparingen in de sociale sector dreigen tot heel wat protest te lijden. Ze waren het paradepaardje van de arbeiderspartij PT, en hebben het voorbije decennium bijgedragen tot de economische boom in Brazilië, waardoor miljoenen inwoners uit de armoede geraakten.

Met de maatregelen wil men volgend jaar een primair begrotingsoverschot van 0,7 procent van het bruto binnenlands product boeken. De aankondiging werd maandag positief onthaald op de financiële markten: de beurs sloot 1,9 procent hoger af en de Braziliaanse munt werd 1,68 procent meer waard tegenover de dollar.

Bron: Belga

Facebook Comments Box