BRAZILIE NEEMT GUYANA ONDER DE VLEUGELS TEGEN AGRESSIEVE VENEZUELA

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Venezuela zal nu een toontje lager moeten zingen…

In vergelijking met Guyana heeft het land een militaire overmacht, maar zal geen partij zijn voor Brazilië die in de wereld gevestigd is als een van de nieuwe superpowers.

Tijdens een werkbezoek aan Guyana heeft de Braziliaanse minister van Defensie, Raul Jungmann, militaire steun en rugdekking toegezegd in geval Venezuela een poging onderneemt om het betwiste Essequibo-gebied binnen te vallen.

Jungmann bracht ook een bezoek aan Suriname om het standpunt van president Desi Bouterse te weten met betrekking tot de spanningen tussen Guyana en Venezuela. Hoewel Bouterse affiniteit heeft met het beleid van Maduro heeft de Surinaamse president besloten geen partij te kiezen. Suriname is bevriend met zowel Guyana als Venezuela en houdt het daarbij.

In Venezuela zijn er bewegingen gaande die de indruk bij Brazilië wekken alsof het land een militaire actie aan het voorbereiden is om Guyana binnen te vallen met als doel de Essequibo toe te eigenen. “Die vlieger gaat niet op”, zou de Braziliaanse regeringstop aan Venezuela hebben laten weten.

Brazilië volgt het grensdispuut met argusogen en is de mening toegedaan dat beide partijen de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) moeten afwachten. De regering van president Nicolas Maduro is echter niet blij met het besluit van het VN-secretariaat om het dispuut naar de ICJ te verwijzen. Op meerdere momenten is de betrokkenheid van de ICJ nietig verklaard. Ook is kenbaar gemaakt dat het land er alles aan zal doen om de olierijke Essequibo te verdedigen en beschermen als Venezolaans grondgebied.

“Neem u kans”, was de reactie van Brazilië die duidelijk niet onder de indruk is van de agressieve houding die Maduro etaleert. De Venezolaanse president is reeds het middelpunt van onrust in zijn land en zal dit niet naar buiten de landsgrenzen moeten verplaatsen.

Aan de Guyanese president David Granger heeft Jungmann de boodschap van de Braziliaanse president Michel Temer overgebracht om niet te schromen zijn zorgpunten kenbaar te maken over de agressie die vanuit Venezuela wordt geëtaleerd. “Als minister van Defensie hebben wij de verantwoordelijkheid over het leger, de marine en de luchtmacht. Dus als er iets is dat wij kunnen doen om Guyana te assisteren; laat het ons weten”, zei de Braziliaanse Defensieminister aan Granger.

UNITEDNEWS