CAMBIO’S VRAGEN ID BIJ WISSELTRANSACTIES

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Als gevolg van de aanhouding van een geldzending van de Centrale Bank van Suriname in Nederland hanteren cambio’s nu strengere regels bij wisseltransacties.

Wie geld wil wisselen, hoe klein het bedrag ook is, wordt gevraagd zich te legitimeren. Deze regels was jaren geleden al ingevoerd door de Centrale Bank, maar de cambio’s hielden zich daar niet aan. Naar verluidt weigeren de lokale banken vreemde valuta aan te nemen die door wisselkantoren wordt aangeboden, als ze niet duidelijk kunnen bewijzen hoe ze aan het geld zijn gekomen. De banken accepteren sinds de geldzending van de Centrale Bank vorige maand in beslag is genomen naar verluidt geen euro’s meer van de wisselkantoren als ze niet duidelijk kunnen aantonen waar ze het geld vandaan hebben.

Toen Gillmore Hoefdraad governor bij de Centrale Bank was, zijn onder andere regels uitgevaardigd dat klanten zich bij elke wisseltransactie moesten legitimeren, zodat de cambio’s een adequate registratie konden aanleggen.

Ook werden toen regelmatig en steeksproefsgewijs controles uitgevoerd door de bank. Dit is echter na verloop van tijd verwaterd. Intussen overwegen bepaalde cambio’s om binnen afzienbare tijd met moderne en digitale registratie- en administratiesystemen te komen.

Vorige maand heeft de Nederlandse douane in opdracht van het Openbaar Ministerie een geldzending van de Centrale Bank van Suriname aangehouden. Zolang in deze kwestie geen oplossing is gekomen houdt de bank nieuwe zendingen aan. Minstens één keer in de maand vervoerde de Centrale Bank ten behoeve van Surinaamse banken hun euro’s naar Nederland ten behoeve van financiële transacties van hun cliënten in Europa. De in april door Nederland in beslag genomen 19 miljoen euro is nu onderwerp van een zogenoemd fenomeenonderzoek. Het onderzoek richt zich op de herkomst van het geld, omdat vermoed wordt dat er sprake zou kunnen zijn van witwassen.

UNITEDNEWS

http://unitednews.sr/wp-content/uploads/2017/09/Curacao-Print-Its-Tuesday.gif

 

Comments