CENTRALE BANK NOTEERT WISSELKOERS VAN ONDER DE SRD 7. VOOR DE US-DOLLAR

De Centrale Bank van Suriname ( CBvS) doet op haar website een verrassende aankondiging. Twee dagen van te voren wordt de wisselkoers voor de US-dollar beneden de SRD 7 vastgesteld. Voor maandag is deze wisselkoers Deze valuta wordt aangeboden tegen een koers van SRD 6,95. Zelf biedt de bank een opkoopkoers aan van SRD 6,83. Ook de Euro gaat omlaag. In de verkoop is de koers SRD 7,58 en wordt opgekocht tegen een koers van SRD 7.42. De koersdaling die al enkele weken hard gaat heeft, hoewel nog niet grootschalig, al geresulteerd in prijsdalingen.

Bij het bedrijfsleven wordt verwacht dat de koers nog verder omlaag gaat. Bij deze aanhoudende trend is het volgens importeurs van grootwaren goederen slechts een kwestie van tijd tot er een algemene prijsdaling optreedt in de winkels, vooral de winkels die sterk concurrentiegevoelig zijn.

Conrad Issa directeur van Lucky Store zegt dat bedrijven en winkels door het goedkoper worden van de dollar hun partijen opgekochte goederen niet langer tegen een dure prijs kunnen wederverkoper. Volgens hem is het een economische wetmatigheid dat bij een constante daling automatisch de prijzen naar beneden gaan.

De Koers heeft tot eind september een constante trend naar boven gemaakt en piekte tussen de SRD 8 en SRD 8.10 voor de US-dollar. Nu blijkt er voldoende van deze valuta soort in omloop te zijn en is er juist sprake van te weinig SRD’s in omloop. Ook bij de Cambio’s is dat het geval en kunnen zij de US-dollar niet gemakkelijk kwijt. Sommige wisselkantoren hanteren zelfs een lagere wisselkoers dan die van de centrale bank. Ook de douane koers die elke twee weken wordt vastgesteld is naar beneden vastgesteld en wel SRD 7.41.

Volgens critici en politici is deze daling een kunstmatige en moet niet te vroeg worden gejuicht. Volgens hem kan een reële daling slechts worden bewerkstelligd, wanneer er voldoende productie in het land is en voldoende valuta’s worden verdiend, wat nu niet het geval is.

wilfredUNITEDNEWS | WILFRED LEEUWIN

Facebook Comments Box