DODSON ONTKENT GEVAAR VOOR ZEESCHILDPADDEN

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ontkend dat de zandafgravingen te Braamspunt een gevaar vormen voor zeeschildpadden die er komen nesten. Ook zou er volgens hem geen sprake zijn van schade aan de natuur.

Hij bevestigd toestemming te hebben verleend aan vier ondernemers om zand en schelpen af te graven, maar niet in het gebied waar zeeschildpadden, een bedreigde diersoort, nesten. Er mag alleen afgegraven worden op een strook dat door landaanwinst is ontstaan. Volgens minister Dodson heeft er eerst inspectie plaatsgevonden op de afgezette landtong en zijn er geen sporen van zeeschildpadden of nesten aangetroffen. De landtong is over een periode van ongeveer een jaar ontstaan nadat Dodson de zandafgravingen tijdelijk had stopgezet kort na zijn aantreden als minister op NH.

De bewindsman praat over een spanningsveld tussen de bescherming van het gebied en de commerciële belangen. Tot dusver ziet hij geen verlies aan de kant van de zeeschildpadden door de zandafgravingen weer toe te staan omdat het gaat om een nieuwe landafzetting dat uitgestrekt is. Het gebied is duidelijk afgebakend. Ook worden de concessiehouders met argusogen in de gaten gehouden door de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Die moet ervoor waken dat er niet buiten het aangewezen gebied afgegraven wordt. Ook is aan de ondernemers instructies gegeven hoe de afgravingen moeten plaatsvinden om te voorkomen dat er verstoring van de natuur plaatsvindt.

Volgens Dodson is er een enorme vraag naar schelpen en schelzand. “Het is onderdeel geworden van ons cultuur”, zegt de bewindsman over de behoefte in de samenleving. Ook de bouw en constructiesector legt druk op het aanbod van schelpzand. Voor de staatskas zijn er ook inkomsten weggelegd in de vorm van concessierechten die verhoogd zijn. Verder is met de concessiehouders overeengekomen dat zij gratis zand en schelpen zullen moeten leveren wanneer dit gevraagd wordt vanuit de regering.

Er is enorme commotie ontstaan over de doorstart van afgravingen te Braamspunt. Vooral milieu- en toerismeorganisaties hebben hun stem laten horen. Die geven Dodson een sneer voor het toelaten van machines in het gebied waar de zeeschildpadden broeden.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box