EBS HAALT SRD 2,5 MILJOEN OP BIJ STROOMDIEVEN

Het geld stroomt binnen bij de Energiebedrijven Suriname (EBS) sinds een beloning wordt uitgeloofd voor tips die stroomdiefstallen aan het licht brengen. De samenleving heeft daar geen gras over laten groeien en intussen hebben zeker 40 tipgevers de kassa horen rinkelen.

De EBS moest met enkele duizenden over de brug komen om tipgevers te belonen, maar heeft daar tegenover ruim SRD 2,5 miljoen binnengehaald. De “stroomdieven” kregen de rekening letterlijk gepresenteerd.

In totaal zijn er tussen augustus en september ongeveer 90 meldingen binnengekomen bij de EBS. Bij onderzoek bleek echter de helft niet op waarheid te berusten. In het andere geval stuitte het speciaal aangewezen team op stroomdiefstallen die soms proportioneel waren. In bijna alle gevallen, waarop de afgelopen twee maanden stroomdiefstal werd bewezen, gaat het niet om huishoudens maar bedrijven en ondernemers.

Een “stroomdief” kreeg zelfs een rekening aangeboden van ruim SRD 200.000. Die mag hij in termijnen afhandelen. De persoon die deze gouden tip doorspeelde kreeg van het staatsenergiebedrijf SRD 5000 als beloning toegekend.

De EBS heeft het vermoeden dat de afgelopen periode het aantal stroomdiefstallen is toegenomen. Vandaar dat in augustus van start is gegaan met het inzetten van de sociale controle om hieraan een eind te maken en de gelden die het bedrijf misloopt alsnog te innen.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box