EIGEN SALARISWETGEVING VOOR REGERING OP KOMST

Nadat de salarissen van leden van de regering eind deze maand worden losgekoppeld van de ambtenarenloonreeks, krijgen zij een eigen salarisregeling.

De regering heeft vrijdag twee wetsontwerpen die de ontkoppelingen mogelijk maken goedgekeurd. De verwachting is dat het parlement deze wetsontwerpen nog voor eind september goedkeurd zodat ze tijdig door de president kunnen worden afgekondigd. Momenteel zijn de salarissen van de president en vicepresident gekoppeld aan die van de ministers en die van de ministers zitten vast aan de bezoldiging van departmentsdirecteuren.

Eugene van der San, directeur bij het kabinet van de president, legt uit dat een wettelijke regeling noodzakelijk was om de loskoppeling te effectueren nadat president Desi Bouterse had bekendgemaakt dat leden van de regering eind deze maand geen salarisverhoging. Dat zou automatisch gebeuren wanneer de loonsverhoging voor ambtenaren wordt doorgevoerd. De directeur stelt dat indien er in de toekomst een situatie ontstaat waardoor de bezoldiging van leden van de regering moet worden herzien daar een aparte wettelijke regeling voor gemaakt zal worden.

Hij merkt op dat wanneer in de toekomst maatregelen zullen komen om de salarisvoorzieningen bij de overheid en parastatale bedrijven te stroomlijnen zal blijken dat “ministers geen grootverdieners zijn”. Nagegaan zal worden waar de bewindslieden ingepast zullen worden in “al die grote bedragen die naar buiten zllen komen”. Van der San:

“Er moet een bepaalde verhouding bestaan. Het kan niet zo zijn dat ministeries parastatale bedrijven hebben waar mensen drie en vier maal meer dan de desbetreffende minister verdienen. Die soort zaken zullen bekeken moeten worden”. 

Intussen blijkt dat instructies van president Bouterse om de uitbetaling van het verhoogde salaris voor leden van de regering eind deze maand te blokkeren verkeerd zijn uitgevoerd. Behalve bij regeringsleden is dat ook het geval bij parlementariërs en leden van de Staatsraad. Deze situatie is intussen rechtgetrokken.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box