EURO STIJGT OPNIEUW IN WAARDE

EURO STIJGT OPNIEUW IN WAARDE

Een pariteit tussen de euro en de dollar lijkt verder weg dan ooit, vorig jaar werd er nog hard gespeculeerd wanneer de euro en de dollar één op één zouden komen te staan, het was volgens marktkenners slechts een kwestie van tijd. Maar niets lijkt minder waar te zijn vermits de euro op het hoogste punt noteert sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Enkele maanden geleden was de Europese eenheidsmunt 1,04 dollar waard, op dit moment noteert de euro aan 1,10 dollar, een forse waardestijging op amper zes maanden tijd. De stijging zit de laatste dagen in een stroomversnelling door positieve en minder positieve vooruitzichten, meer bepaald in Europa en de Verenigde Staten van Amerika.

De oorzaak waarom de euro aan het stijgen is, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de Europese politieke spanningen flink bedaard zijn na de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen.

De pro-Europese Emmanuel Macron zet de euro en de Europese economische vooruitzichten kracht bij door de nadruk te leggen op een goede samenwerking met bondskanselier Angela Merkel.

Aan de andere kant van de plas gebeuren er ook een aantal dingen die een positieve invloed hebben op de waarde van de euro, of meer bepaald een negatieve invloed op de waarde van de dollar. De opeenstapeling van Trump-flaters doet de wereld nog meer twijfelen aan de bekwaamheid van de kersverse Amerikaanse president.

Het zijn niet alleen de misstappen van Donald Trump die de dollar minder aantrekkelijk maken, ook de meest recente macro-economische gegevens liggen niet in de lijn der verwachtingen. De werkgelegenheidscijfers, het inflatiecijfer en de detailhandelsverkopen van het afgelopen kwartaal vielen zwaar tegen, in tegenstelling tot de positievere Europese economische cijfers.

Analisten verwachten dat de euro hooguit zal stijgen tot 1,15 dollar om dan een rustige zomer te beleven. Daarna wordt het weer koffiedik kijken omdat er van alles op de agenda staat zoals bv. een mogelijke Amerikaanse ‘rate hike’, het afbouwen van de Europese stimulus, verkiezingen in Duitsland en Italië, …

Bronnen: Stijn Peusens| FD, De Tijd, Investing