EXPORT KERSENPULP NAAR ZWITSERLAND WORDT UITGEBOUWD

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname heeft de markt in Zwitserland goed kunnen aanboren voor wat betreft de export van kersenpulp.

Het concentraat van de Acerola of te wel West-Indische kers wordt in verschillende districten geteeld en via de private sector naar Zwitserland verstuurd. De teelt vindt organisch plaats en voldoet aan de Europese standaarden voor voedselveiligheid.

De onderneming LAL Farms is de afnemer in Zwitserland tevens de producent van de kersenpulp in Suriname. De onderneming is van plan om de productie en daarmee ook de export te vergroten. Het bedrijf wil in dat kader meer landbouwers betrekken als outgrowers en is bereid hen daarin te trainen en te begeleiden.

Zekerheid wordt geboden door een contract men het te tekenen voor afname van hun vruchten.

Volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) probeert zijn ministerie een bijdrage te leveren als facilitator om dit particulier initiatief verder te stimuleren.

Een delegatie van LAL Farms komt binnenkort naar Suriname en vanuit LVV zal die in contact gebracht worden met potentiele partners. “We praten met de landbouwers zodat, wanneer ze in Suriname zijn, wij een bijeenkomst kunnen houden met de producenten. In Commewijne hebben we gepland. We hebben ook gepland voor Saramacca en Kwatta. Zij moeten verder aangeven welk gebied zij nog meer willen, zodat dit gewas verder ontwikkeld kan worden in Suriname”, zegt minister Algoe.

Voor LVV staat centraal dat een goed exportgewas erbij is gekomen en de ondernemer bereid is lokale agrariërs te betrekken en te trainen. “We hebben ook gevraagd als er geïnteresseerden zijn in andere districten zoals Coronie en Sipaliwini”, aldus minister Algoe over de interesse van Surinaamse Acerola in Zwitserland.

UNITEDNEWS