GELDREKENINGEN BURGERS BIJ WET BESCHERMD

GELDREKENINGEN BURGERS BIJ WET BESCHERMD

Foto| VHP-parlementariër Riad Nurmohamed.

PARAMARIBO – Niemand kan onrechtmatig aan je geld komen volgens de huidige financiële wetgeving”, zegt Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons (NDP).

Zij vindt het een te ver gaande politiekvoering waarin, nog wel in de Nationale Assemblee leden van de oppositie de indruk wekken als zou de regering uit het niets gelden van burgers die bij de banken liggen kan innemen. Zij benadrukt daarom dat de wet juist de burger beschermt. Niet alleen de regering, maar niemand mag zomaar aan je geld komen”. De discussie die dinsdag hierover is gevoerd in het parlement kwam na de spreekbeurt van VHP-parlementariër Riad Nurmohamed.

Nurmohamed zei in zijn toespraak dat NDP-parlementariër Amzad Abdoel in een eerdere vergadering de regering zou hebben opgeroepen om een bedrag groot SRD 1.4 miljard, dat de bevolking bij de banken heeft liggen, te gaan halen.

Abdoel die Simons er op wees dat de spreker een paar uitspraken doet die haar hamer niet kunnen passeren, koos ervoor niet in een persoonlijk feit maar in en interruptie hierop in te gaan. Hij wees er op dat hij inderdaad gesproken zou hebben over de SRD 1.4 miljard die de bevolking heeft liggen bij de banken. Echter zou hij nooit de regering hebben aangezet die gelden te innen. “Wat ik heb gezegd en daar is er opname materiaal voor, is dat de regering moet gaan kijken naar achterstallige vermogensbelasting. De bevolking heeft SRD 1.4 miljard bij de banken liggen, maar aan vermogens belasting wordt door de staat nog niet eens SRD 500 miljoen opgehaald”, zegt Abdoel.

De NDP-er vindt het onwaardig voor een parlementariër om zulke insinuerende uitspraken te doen. De fysieke taal uit de NDP-fracties en opmerkingen buiten de microfoon waren tekenend voor de irritatie waar deze opmerking van Nurmohamed voor heeft gezorgd. Abdoel vraagt zich af als het VHP-lid wel weet waarover hij praat. “Ik denk dat als hij zelf vermogensbelasting betaalde hij wel zou weten waarover hij praat”, zei hij.

Overigens heeft zijn toespraak voor wat ernstige irritaties gezorgd bij vooral de leden van de coalitie, die om vrijwel elk onderwerp die Nurmohamed besprak eisten dat hij terug kwam op zijn woorden. Het was Simons die op een gegeven moment kon voorkomen dat er politieke tot diplomatieke rel zou ontstaan, toen de coalitie bleef eisen dat Nurmohamed moet komen uitleggen wat hij bedoeld dat Suriname diplomatieke relaties onderhoud met niet normale landen. “Sommige leden zeggen zomaar dingen. Er bestaan geen ‘niet normale landen’. Laten we het niet aansturen op een rel”, zei Simons, daarmee voorkomend dat het VHP-lid in de fout zou gaan om namen van landen te noemen.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN