GOUDZOEKERS NIEUW-KOFFIEKAMP MOGEN IN ROMA PIT MIJNEN

GOUDZOEKERS NIEUW-KOFFIEKAMP MOGEN IN ROMA PIT MIJNEN

Iamgold heeft ingestemd dat goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp mogen mijnen in Roma Pit, een van de meest goudrijke gebieden in de Rosebelconcessie in Brokopondo. De instemming kwam na intensieve onderhandelingen met de regering.

Vandaag wordt hierover een overeenkomst getekend door partijen. Makamboa,de vereniging van de gouddelvers van Nieuw-Koffiekamp heeft jarenlang gepleit dat de porknokkers toegang krijgen tot Roma Pit.

In het verleden is het op gezette tijden gekomen tot botsingen tussen beveiligers van Iamgold en illegale goudzoekers. Tijdens protestacties waarbij barricades werden opgeworpen door goudzoekers zijn vanuit Paramaribo ordetroepen naar het gebied gedirigeerd. Enkele keren zijn er gewonden gevallen en objecten in brand gestoken door woedende demonstranten.

Na een ontmoeting tussen president Desi Bouterse en Makamboa augustus dit jaar werd bekend dat er tussen het goudbedrijf en de gouddelvers overeenstemming was bereikt over een betere samenwerking in het concessiegebied. Het was de taak van regering, gouddelvers en Iamgold om de orde en rust in het gebied te bewaren en te waarborgen, zei de president toen. Afgesproken was ook dat Iamgold de porknokkers zou helpen met efficiëntere productiemethoden. Ook zou een handje geholpen worden bij grondverzetwerkzaamheden.

UNITEDNEWS