GUYANA BEWAPEND ZICH MET BRAZILIAANSE STEUN

Guyana is van plan enkele opmerkelijke aankopen te doen om het leger te versterken.

President David Granger heeft deze week de Veiligheidsraad van zijn land bij elkaar geroepen om te praten over het aanschaffen van nieuwe vliegtuigen, helikopters, vaartuigen en ander apparatuur ten behoeve van het leger. De spanningen met buurland Venezuela zijn de directe aanleidingen voor de bewapening. Het voornemen komt nadat een delegatie van Braziliaanse militaire toppers een bezoek bracht aan Guyana om het grensgeschil met Venezuela te bespreken.

De spanningen op het Zuid-Amerikaans continent nemen zorgwekkende vormen aan. De Venezolaanse president beschuldigd Columbia ervan een scenario voor te bereiden met als doel een militaire invasie in zijn land uit te lokken. De Verenigde Staten van Amerika (VS) zou daarbij de regisseur zijn.

Aan de andere kant beschikken de Braziliaanse inlichtingendiensten over informatie dat het juist Venezuela is die plannen voorbereidt om Guyana binnen te vallen en het olierijke Essequibo-gebied te annexeren.

Brazilië heeft in dit verband klare taal gesproken en Venezuela erop gewezen dat een invasie in Guyana niet geaccepteerd zal worden en daaraan directe consequenties te zullen verbinden.

Het militairoverleg tussen Brazilië en Guyana is deze week naar een hoger niveau getild. Er ging zelfs een legervliegtuig met dertig hooggeplaatste Braziliaanse legerofficieren naar Guyana om te praten over onderwerpen die een geheim karakter hebben. Aan boord waren generaals van de luchtmacht en commandanten van de marine en de landmacht. Ook strategische personen binnen de inlichtingendiensten maakten deel uit van de delegatie die met president David Granger in overleg trad. “Het is niet per toeval dat zo een zwaarwichtige delegatie naar Guyana kwam”, zegt de Braziliaanse Defensieminister Raul Jungmann Pinto op een persbriefing in Guyana. Hij werd daarbij geflankeerd door meer dan twaalf generaals en vijf admiraals.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box