HOEFDRAAD: NF HAD USD 2,3 MILJARD MEER DAN NDP

HOEFDRAAD: NF HAD USD 2,3 MILJARD MEER DAN NDP

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vindt het niet eerlijk dat de oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) hem tijdens de begrotingsbehandeling er steeds van verwijt te stoeien met staatsmiddelen die het Bouterse-regime in overvloed ter beschikking zou hebben.

De bewindsman hield een presentatie voor het parlement waarin hij trachtte te onderbouwen dat regeringen met een Nieuw Front-signatuur altijd meer middelen dan een NDP-gekleurde regering hadden.

Toch merkt Hoefdraad dat er qua zichtbare beleidsprogramma’s en institutionele hervormingen er bitter weinig is verzet door het Nieuw Front.

Uit de presentatie van Hoefdraad blijkt dat de Front-regeringen beschikten over gemiddeld 34,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) aan overheidsinkomsten, lenings- en schenkingsmiddelen terwijl de NDP-kabinetten gemiddeld 28,3% van het BBP aan overheidsinkomsten, leningen en schenkingen ontvingen.

In geld uitgedrukt komt dit neer op USD 11,6 miljard aan inkomsten en schenkingen voor de Front-regeringen. Aan buitenlandse leningen was er toegang tot USD 646 miljoen. In totaal komt dit neer op een financiële slagkracht van USD 12,1 miljard.

De NDP-regeringen hebben aan inkomsten en schenkingen USD 8,7 miljard. Via buitenlandse leningen kwam er een additionele USD 1,1 miljard vrij. In totaal gaat het om USD 9,8 miljard tegenover 12,1 miljard van het Nieuw Front.

Deze cijfers presenteerde de minister in het parlement op vooral ongezouten kritiek die door Mahinder Jogi (VHP) is geleverd op het uitgavepatroon van de regeringen met een NDP-signatuur.

UNITEDNEWS