IN BESLAG GENOMEN GELD KOMT NIET SNEL VRIJ

Het onderzoek van de Nederlandse justitie naar de herkomst van geld in een recente zending van de Centrale Bank van Suriname naar Nederland, kan enkele maanden duren.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Noord-Holland tegen de media gezegd. In de stand van het onderzoek is sinds vorige week geen verandering gekomen. Ook is er in deze zaak “geen rechtshulpverzoek gedaan aan de Surinaamse autoriteiten”. Volgens persofficier Marleen van Fessem moet er rekening mee gehouden worden dat het onderzoek enkele maanden kan duren.

Het is derhalve niet te verwachten dat de 19 miljoen euro die de CBvS vorige maand ten behoeve van drie lokale banken naar Nederland heeft verscheept, spoedig vrij komt. Het geld werd op verdenking van witwassen in opdracht van de Nederlandse justitie in beslaggenomen, zei Van Fessem vorige week. Maandag heeft de Centrale Bank een bespreking gehad met de betrokken banken.

Vernomen wordt dat de CBvS een voorziening heeft getroffen zodat deze banken toch aan hun verplichtingen in het buitenland ten behoeve van cliënten, zoals importeurs, kunnen voldoen.

Ook is besproken hoe te werk geworden dient te gaan opdat de bancaire sector en het financieel systeem niet al te veel last ondervindt van de problemen met Nederland.

Eerder zij de governor van de Centrale Bank van Suriname dat de bank er alles aan doet om de in beslag genomen zending zo snel mogelijk vrij te krijgen. Hij gaf aan dat de Nederlandse autoriteiten anders dan voorheen een reeks additionele vragen beantwoord wilden zien omtrent het geld. Daags daarna stelde de CBvS in een communique dat ze in contact is met de autoriteiten in Nederland en dat ze er vertrouwen in heeft dat plooien zullen worden gladgestreken.

UNITEDNEWS

 

 

 

Facebook Comments Box