IS ONS TOERISME DAADWERKELIJK 250 MILOEN U$ WAARD?

Op basis van 2 surveys, die respectievelijk in 2004 en 2008 door de Stichting Toerisme Suriname werden uitgevoerd, wordt ingeschat dat de internationale bezoeker zo een 1000 U$D per verblijf in ons land uitgeeft. Uitgaande van deze schatting wordt dus ook verondersteld dat, met meer dan 250.000 arrivals per jaar, het toerisme in ons land goed is voor zo een 250 miljoen U$D per jaar. Een aardig bedrag voor een sector die nog maar amper in de kinderschoenen staat.
Toch zouden wij ons niet klakkeloos moeten blindstaren op die 250 miljoen U$D dat ons land binnenstroomt.
Want wat dikwijls vergeten wordt, is dat bij het opmaken van het Tourism Travel Account (de berekening die aangeeft wat toerisme, dus zowel inkomend als uitgaand toerisme, precies oplevert) er rekening gehouden dient te worden met zowel het positief travel account (wat bezoekers aan deviezen brengen in de bestemming) als het negatief travel account (wat inwoners van de bestemming aan deviezen het land uitbrengen wanneer ze zelf op reis gaan).

Het werkelijk resultaat van deviezenbalans uit het toerisme is de aftreksom van het positief en het negatief travel account. Wat dan overblijft is nog steeds niet het bedrag dat het land daadwerkelijk overhoudt aan deviezeninkomsten uit het toerisme want er is dan nog een post die er van af moet namelijk leakage. Met leakage wordt bedoeld: de (deviezen) kosten die men maakt om het toerisme operationeel te houden. Voorbeelden daarvan zijn import van blikwaren uit het buitenland, commissies aan reisorganisaties in het buitenland, marketing en promotiekosten etcetera.

Terug naar de kwart miljard die wij aan het toerisme denken over te houden. Jaarlijks gaan er zo een 70.000 Surinamers op reis. Volgens experts nemen zij minimaal 1000 U$D per persoon mee. Dat betekent dat er 70 miljoen U$D het land uit gaat. Naar schatting is dit bedrag zelfs hoger en deskundigen zijn van mening dat er minimaal 100 miljoen U$D per jaar het land uit reist.
Wat er van die 250 miljoen overblijft, kunt u zelf wel een beetje inschatten.

Facebook Comments Box