JAMAICA HAALT RECORDOMZET UIT HET TOERISME

Foto| De Jamaicaanse minister van toerisme, Edmund Bartlett

Kingston, 1 september 2017. De Jamaicaanse minister van toerisme, Edmund Bartlett, heeft bekend gemaakt dat er in de afgelopen acht maanden van dit jaar al een recordbedrag van 2 miljard U$ dollar aan omzet is verdiend in de toerismebranche op het eiland.

Dat is een stijging van 8.3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen er tussen januari en augustus 1.83 miljard U$ dollar aan omzet werd gedraaid. Bartlett is zich echter goed bewust van de leakage die optreedt in de gemaakte omzetten. Veel van de verdiende valuta vloeit weer weg door onder andere import van consumptieproducten (voor toeristen), buitenlandse kosten voor marketing en promotie, import van bouwmaterialen en commissies voor buitenlandse reisorganisaties. De minister zei dan ook dat het zijn missie was om de retentie (dat deel van de dollar dat in de bestemming blijft) op te voeren en het streven is om op z’n minst 50 dollarcent van elke dollar die wordt uitgegeven, in Jamaica te houden.

Ook gaf Bartlett aan dat de directe bijdrage van het toerisme aan het Bruto Nationaal Product op dit moment 8.4% bedraagt terwijl de indirecte bijdrage 27.2% bedraagt. “Tourism remains one of the few labour-intensive sectors and directly employs 106.000 Jamaicans while generating indirect jobs for one in four persons, linked to sectors such as agriculture, creative and cultural industries, manufacturing, and construction,” aldus de minister.

De EXIM bank heeft eind vorige maand in haar rapport aangegeven dat er 28 leningen in Jamaica zijn aangevraagd voor een totaalbedrag van 509.9 miljoen Jamaicaanse dollars (bijna 4 miljoen U$D), bedoeld voor projecten die allemaal vallen onder de categorie Small Medium Tourism Enterprises.

UNITEDTRAVEL| MARTIN PANDAY

Facebook Comments Box