KOPPEN KUNNEN ROLLEN OM SUBSIDIEBELEID EBS

KOPPEN KUNNEN ROLLEN OM SUBSIDIEBELEID EBS

Zoals de zaken er nu voor staan zal wederom de bezem erdoor gehaald worden bij de Energiebedrijven Suriname (EBS). Dat zijn althans de gevoelens bij delen van de politieke top in de regering. Terwijl een deel van de toppers blij is met de enorme besparingen die directeur Rabin Parmessar heeft kunnen realiseren is een andere groep nog steeds ontevreden over de enorme subsidie die er vanuit de staatskas naar de EBS stroomt.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is in ieder geval niet blij met het groot bedrag dat hij uit zijn begroting moet reserveren voor de EBS. Als het van hem afhangt worden de subsidies afgebouwd zodat er geld vrij komt voor ontwikkelingsprojecten. Hij is blij met de bezuiniging van SRD 130 miljoen per jaar bij EBS, maar zolang er nog miljoenen aan subsidie gegeven moet worden aan het staatsbedrijf is hij van mening dat het beleid daar omgegooid moet worden.

Ook de coalitie Nationale Assemblee (DNA) wil gauw af van de subsidie aan EBS. Over een eventuele wisseling van de wacht bij het staatsbedrijf wil NDP-fractieleider Misiekaba geen uitspraken doen, maar hij laat wel weten dat er vanuit de politiek wat maatregelen zullen moeten volgen.

“Ten aanzien van EBS begeef ik me even niet op het politiek terrein van mensen die daar zitten en hoe de president daarmee zal dealen”, zegt de fractieleider. “De president zal beslissen over de poppetjes.”

De NDP-fractie heeft nog niet de behoefte om een standpunt in te nemen met betrekking tot de directievoering bij EBS en beschouwt het als een regeringsaangelegenheid. “Ik heb eerder aangegeven: ik praat niet over die poppetjes, daar zal de President over oordelen. Ik praat over de cijfers.”

Als het van Misiekaba afhangt zal de regering richting marktconforme tarieven. “Vanaf Front-tijd hoor ik mensen zeggen dat we moeten gaan naar subject-subsidie wat dus betekent dat je gewoon marktconform gaat en kijkt wie de mensen zijn, met naam en toenaam, die de subsidie nodig hebben. Die personen geef je heel specifiek subsidie.”

UNITEDNEWS