LAKSE HOUDING REGERING INZAKE SURALCO ERG ZORGWEKKEND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Uit de brief die onlangs is geschreven namens de President door de VP aan de DNA inzake de Suralco kwestie, moet worden opgemaakt dat er sprake is van een zeer lakse houding van de regering.

Zo redeneert het bestuur van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU).  Volgens deze organisatie zijn er te veel vragen op tafel in deze kwestie die maar onbeantwoord blijven. Zo is inmiddels bekend geworden dat de grond onder de bauxiet raffinaderij te Paranam zwaar vervuild zou zijn. Suralco is al begonnen met de ontmanteling van de raffinaderij zonder een gedetailleerd plan te overleggen hoe de opruiming van deze vervuiling zal geschieden. De brief van de regering naar DNA geeft slechts aan dat de ontmanteling op “een bekwame wijze” zal plaatsvinden. De ervaring in de wereld heeft geleerd dat multinationals hieronder verstaan op de eerste plaats “zo goedkoop mogelijk”. Zo zal de opruiming van de zeer giftige “red mud” (=rode modder) meren geschieden door het af te dichten met een dikke laag grond die beplant zal worden. De water dragende bodemlagen onder deze gif meren zouden inmiddels zijn vervuild geraakt met zwaar giftig lekwater uit deze meren.

Volgens de Palu zou het noodzakelijk zijn om vooral met gedetailleerde plannen op tafel te krijgen en zal de regering de uitvoering van deze plannen nauwkeurig moeten monitoren onder andere door middel van metingen en analyse van de vervuiling. Kosten hiervan zullen door Suralco betaald moeten worden. Maar uit de brief blijkt slechts aandacht te zijn voor de overdracht van de Afobakka krachtcentrale die moet plaatsvinden op 31 december 2019.  Heel laconiek wordt in dezelfde brief aangegeven dat de gewijzigde Brokopondo overeenkomst DNA nog niet heeft bereikt “door onvoorziene omstandigheden”. De Presidentiele onderhandelingscommissie zou plotseling geconfronteerd zijn met een overeenkomst met Suralco voor het opzetten van een industriepark te Paranam die gesloten zou zijn door de vorige minister van HI. Deze argumentatie doet op zijn minst de wenkbrauwen fronzen omdat deze overeenkomst gesloten is namens de President die dit reeds aangekondigd had in zijn jaarrede in 2017.

Opvallend in het standpunt van de regering is dat er geen woord wordt gerept over het lot van de vele gepensioneerden van Suralco na vertrek van de multinational. De gepensioneerden zouden in principe ook aan de onderhandelingstafel moeten meezitten om garanties te krijgen voor uitbetaling van hun pensioenen.

Ook de vele uitgemijnde gebieden worden niet genoemd die volgens de Brokopondo overeenkomst hersteld achtergelaten moeten worden.

Ondanks een kamerbreed standpunt van DNA in deze kwestie lijkt het erop dat de regering haar eigen gang gaat, terwijl de gewijzigde Brokopondo overeenkomst nog door DNA goedgekeurd moet worden. De vraag rijst hoe serieus en diepgaand het toezicht door de regering zal zijn bij de ontmanteling en herstel van vervuilde en uitgemijnde terreinen als nu reeds duidelijk is hoe slecht de onderhandelingen zijn gevoerd. De angst bekruipt milieudeskundigen dat Suralco ruimte zal krijgen om een chemische tijdbom achter te laten voor Suriname.  Gegeven deze lakse houding van de regering wordt door vele deskundigen de vraag gesteld welke belangen werkelijk meetellen in de onderhandelingen met Suralco.  Tot nu toe lijken slechts enge partijpolitieke belangen een doorslaggevende rol te hebben gespeeld in de onderhandelingen met Suralco om de Afobakka dam overgedragen te krijgen koste wat het kost voor de verkiezingen van 2020. Het nationaal belang lijkt ook in deze kwestie compleet weggedrukt te worden.

UNITEDNEWS

 

Comments