MET BEHEERSDE ADEMHALING KUNT U ELKE SITUATIE AAN

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto| Jane Sheoratan ( yoga docente)

Ongetwijfeld heeft u weleens in uw werkomgeving te kampen gehad met  emotioneel gedrag . U werd afgesnauwd door een collega of een klant,  of u bent zelf de veroorzaker van de spanningen omdat u snel boos wordt of angstig bent.

U komt gecontroleerd over maar in uw gedrag laat u iets anders zien  en van binnen voelt u alsof u opgevreten wordt door de woede of angst. Emoties kunnen  verlammend werken. Wanneer u bijvoorbeeld woedend bent kunt u geen rationale of constructieve beslissing nemen. Woorden en daden staan immers in direct verband met uw emoties!

Waarom hebben we emoties?

Een emotie is een  reactie op een specifiek gebeurtenis en maakt deel uit van ons dagelijks leven.  Emoties beïnvloeden ons gemoedstoestand (langdurig gecumuleerde emoties), het energiepeil, de gezondheid en zelfs onze prestatievermogen!

Uit onderzoek is gebleken dat er een directe link is tussen emoties en ademhaling. Emoties hebben namelijk een directe invloed op het lichaam omdat het lichaam gereed wordt gemaakt om te reageren op een  situatie (fight or flight). U ervaart daarbij  een versnelde ademhaling en versnelde hartslag. Denk bijvoorbeeld aan een situatie van deadlines, werknemers/collega’s die zich niet aan hun afspraken houden.

Dus de qualiteit van uw gedrag/reaktie wordt direct bepaald door uw emoties of gemoedstoestand.

Adem je tot rust!

Hier kunt u verbetering in brengen door middel van uw ademhaling. De ademhaling is namelijk de  makkelijkste manier om tot rust te komen. Het ligt voor de hand en kalmeert direct uw zenuwstelsel en dat kalmeert uw hoofd.

Wanneer u voor langere periode bewuster  ademhalingsoefeningen doet zult u merken dat dat ook de emoties kalmer worden of van kortere duur zijn.

In specifieke situaties waarbij u gauw geneigd zou zijn om boos te worden zult u merken dat u kalmer reageert. Hierdoor \ neemt u  rationeler en constructiever beslissingen.

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken. Welke het beste werkt kan verschillen per persoon. De meest gehanteerde ademhalingsoefeningen zijn: de buikademhaling, de bij-ademhaling en  de alternatieve neusademhaling.

Advertorial | Jane Sheoratan ( yoga docente) 8544704 WHATSAPP