MILIEUORGANISATIE WIL MET PETITIE VERBOD OP PLASTIC VERPAKKING AFDWINGEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PARAMARIBO – De milieuorganisatie Stichting Support Recycling Suriname (SURESUR) wil het aanbieden van een petitie bij De Nationale Assemblee gedaan krijgen dat vanuit de centrale overheid de bekende plastic zakken in de winkels worden verboden.

De vervuiling van het milieu met plastic afval is volgens Glenn Ramdhan van de milieuorganisatie schrikbarend aan het toenemen, met gevaar voor mens en dier. In Suriname wordt er per jaar meer dan 200 miljoen van deze zakken gebruikt. “Maar ze komen al na vijf minuten terecht in het milieu. Slechts 5 procent wordt op een juiste manier verwerkt. De rest komt terecht in open rioleringen, vuilstortplaatsen en watergebieden. De petitie wordt dinsdag aangeboden aan het parlement.

Wereldwijd is er intussen een oproep gedaan vanuit de Verenigde Naties om het eenmalig gebruik van plastic zakken te verbannen. De oproep is gedaan om de plastic zakken te verbannen. met duurzame boodschappen tassen of dikkere plastic zakken die voor lagere tijd gebruikt kunnen worden of papieren zakken.

De milieuorganisatie vindt niet dat rekening gehouden moet worden met de cultuur van het gebruik van plastic zakken, wanneer de schade voor het milieu en voor mensen en dieren enorm is. In andere landen is het al resoluut verboden.

Men zal er aan moeten wennen om zelf een eigen boodschappentas mee te nemen of dat organisaties of de overheid inspringt met een duurzamer product. Het is een kwestie van tijd en gewenning”, zegt Ramdhan.

Ook voor de winkeliers kan het afschaffen van de zakken voordelig uitkomen. Uit een onderzoek blijkt dat een winkelier per dag duizenden van de zakjes over de toonbank afgeeft aan klanten. “Dat hoeft de winkelier dan niet meer in te kopen. Hij bespaart daarmee op zijn uitgaven en zorgt tegelijkertijd ervoor dat die zakken niet in het milieu terecht komen. Bedrijven die de zakken produceren kunnen overstappen op een beter kwaliteit en of ander materiaal.

Het parlement kan volgens Ramdhan mee werken door slechts en simpele wet in het leven te roepen op het gebruik van plastic verpakkingen. Zelf zou vanuit de overheid ook bewust het gebruik van deze plastic zakken ontmoedig kunnen worden door te voorzien in een boodschappentas die jaren mee gaat.

UNITEDNEWS

 

Comments