NEERKNALLEN VERDACHTE WINKELBEZOEKERS IS VERKEERD SIGNAAL

NEERKNALLEN VERDACHTE WINKELBEZOEKERS IS VERKEERD SIGNAAL

Door verschillende groepen is onthutst gereageerd op de vrijbrief die de regering wil geven aan Chinese winkeliers om te mogen schieten op verdachte mensen die zich in hun zaak ophouden.

Oppositieparlementariër Chandrikapersad Santokhi (VHP) en vakbondsleider Robby Berenstein (C-47) hebben hun afkeuring uitgesproken over deze wettelijke regeling die justitieminister Eugene van der San in gedachte heeft. “Het zijn onverantwoordelijke uitspraken”, zegt Santokhi die zelf ook justitieminister is geweest. Des te meer daar het vrijbrief om het recht in eigen handen te mogen nemen gebaseerd is op persoonlijke overwegingen van de winkelier zelf.

De gedurfde uitspraken deed van der San tijdens de rouwzitting van een winkelier en diens zoon die op 4 april levend werden verbrand tijdens een beroving in het binnenland. De justitieminister wees vooral stadscreolen en boslandcreolen aan die voor een goed deel verantwoordelijk zijn voor de berovingen en overvallen waarbij de Chinese winkeliers het doelwit zijn. “De Chinezen waren hier voor u”, zegt de minister aan deze twee groepen. Hoewel de geschiedenis daar anders melding over maakt heeft van der San de informatie dat Chinezen in Suriname woonden en werkten nog voor de eerste Afrikaanse slaven arriveerden in het jaar 1502.

Ook de etnische profilering van criminelen komt niet goed over bij Santokhi en Berenstein. Op de sociale media is met grote afkeuring gereageerd op de stelling van de minister. Santokhi gaat voor andere maatregelen zoals een preventief beleid vanuit Het Korps Politie Suriname (KPS) door voldoende manschappen te mobiliseren. Dit beleid zal ook moeten gelden voor de totale gemeenschap die momenteel in een greep is van verruwde criminaliteit.

Minister van der San ligt niet wakker van de kritieken die vooral door Santokhi zijn geuit. Volgens de bewindsman neemt de oppositieleider het op voor rovers die blijkbaar op zijn loonlijst zouden zijn.   

UNITEDNEWS