NIEUWE MERIAN GOUDMIJN AL VOOR 80% AF

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De nieuwe goudmijn van Newmont Mining in Suriname, Surgold, is voor 80% af. Volgens plan start de goud producent zijn operatie eind 2016. De mijn staat 66 kilometer verwijderd van Moengo, in het Merian gebied in het oosten van Suriname.

Er is bijna één miljard US$ geïnvesteerd. Suriname heeft zich voor 25% ingekocht. De Merian goudmijn een belangrijke aanwinst in de portefeuille van het bedrijf. Het past in de doelstelling om het aantal goudmijnen met lagere kosten voor productie te laten groeien. Voor de lokale bevolking is de komst van de mijn een opleving. Na de sluiting van Suralco vorig jaar zijn velen werkloos geworden en in een uitzichtloze situatie beland. Dit project draagt de komende 10 jaar bij aan de werkgelegenheid in Moengo, want er ligt op 500.000 hectare 4.2 miljoen ounces goud in de grond waarvoor Newmont 11 jaar nodig heeft om te ontginnen.

Per jaar moet er tussen de 300.000 en 400.000 ounces goud worden geproduceerd maar in de eerste fase zal dit liggen tussen 400.000 tot 500.000 ounces per jaar door de hogere concentratie van goud in het gedeelte waar wordt gestart. Hierdoor zal de terugverdientijd worden verkort. Naast de goudmijn gaat Newmont ook de wegen rondom de mijn en de installatie van alle faciliteiten die nodig zijn om over te kunnen gaan tot productie verbeteren. Zodra de Merian goudmijn operationeel is komen 1300 arbeidsplaatsen vrij.

De goudprijs bedraagt vandaag $1.245,50 per troy ounce.

UNITEDNEWS

Comments