NOORD-KOREA ZOU GEHEIM OORLOGSPLAN VS EN ZUID-KOREA OM KIM JONG-UN TE DODEN HEBBEN GEHACKT

NOORD-KOREA ZOU GEHEIM OORLOGSPLAN VS EN ZUID-KOREA OM KIM JONG-UN TE DODEN HEBBEN GEHACKT

De plannen voor een ‘onthoofding’ van het Noord-Koreaanse regime liggen al een jaar grotendeels op straat, maar het ziet er naar uit dat Pyongyang de blauwdrukken nu ook in handen heeft gekregen. De VS en Zuid-Korea reageerden woensdag opvallend gelaten dat Noord-Korea via een hack in het bezit zou zijn gekomen van hun oorlogsplan bij een conflict met Kim Jong-un.

Zuid-Koreaanse commando's tijdens een wintertraining in Pyeongchang, zo'n 200 kilometer ten oosten van Seoul. De Zuid-Koreaanse regering maakte dit jaar bekend dat een speciale commando-eenheid is opgericht die Kim Jong-un moet uitschakelen in geval van oorlog.
Zuid-Koreaanse commando’s tijdens een wintertraining in Pyeongchang, zo’n 200 kilometer ten oosten van Seoul. De Zuid-Koreaanse regering maakte dit jaar bekend dat een speciale commando-eenheid is opgericht die Kim Jong-un moet uitschakelen in geval van oorlog. © EPA

‘Ik kan verzekeren dat wij vertrouwen hebben in de veiligheid van onze operationele plannen’, aldus een woordvoerder van het Pentagon in een reactie op de onthulling van een Zuid-Koreaanse parlementariër dat Pyongyang nu beschikt over Oplan 5015.

Het gaat hier om het operationele plan hoe het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger zullen reageren in geval van oorlog. Dit plan voorziet, voor het eerst in decennia, in een snelle uitschakeling van Kim en zijn generaals, om zo een langdurige oorlog te voorkomen. In plaats van een Noord-Koreaanse aanval te incasseren en terug te slaan, zouden beide landen met een grootschalige, chirurgische tegenaanval willen reageren.

Op deze manier moeten het leiderschap in Pyongyang, belangrijke commandocentra en het raket- en nucleaire arsenaal worden uitgeschakeld. De hoop is dat het regime dan snel instort en grootschalige vernietiging van Zuid-Korea, in het bijzonder Seoul, wordt voorkomen.

De hack van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kwam eind vorig jaar aan het licht. Omdat Noord-Korea in de afgelopen jaren al banken in het zuiden had gehackt, werd meteen de beschuldigende vinger gewezen naar Pyongyang. De regering in Seoul zei toen echter niet hoeveel vertrouwelijke informatie het noorden in handen had gekregen.

Verblijfplaats Kim

Noord-Koreaanse commando's in augustus tijdens een oefening. Pyongyang loopt sinds dit jaar te koop met een nieuwe, zwaarbewapende commando-eenheid die moet toeslaan in het zuiden. Een van hun doelen is het Blauwe Huis, de officiële residentie van de Zuid-Koreaanse president.
Noord-Koreaanse commando’s in augustus tijdens een oefening. Pyongyang loopt sinds dit jaar te koop met een nieuwe, zwaarbewapende commando-eenheid die moet toeslaan in het zuiden. Een van hun doelen is het Blauwe Huis, de officiële residentie van de Zuid-Koreaanse president.© AFP

Volgens het Zuid-Koreaanse parlementslid Rhee Cheol-hee, lid van de Defensie-commissie, blijkt nu dat Noord-Korea ruim 200 gigabyte aan militaire documenten in handen heeft gekregen. Rhee zou dit te horen hebben gekregen van functionarissen van het ministerie.

In de stukken staat onder andere hoe het Noord-Koreaanse leiderschap in de gaten moet worden gehouden, waar ze zich bevinden, welke routes ze gebruiken en hoe een ‘preventieve aanval’ op Kim en belangrijke wapenopslagplaatsen, met de inzet van commando’s, moet plaatsvinden.

Slechts een deel van de informatie die Noord-Korea nu in handen zou hebben, erkent ook Rhee, zou topgeheim zijn. De VS en Zuid-Korea wijzen erop dat hun oorlogsplannen voortdurend worden geactualiseerd en gewijzigd, ook Oplan 5015. Kortom: als Kims generaals vorig jaar een blauwdruk in handen hebben gekregen, dan zou deze inmiddels al lang weer achterhaald zijn.

Dit gebeurde in 2009 ook met de voorganger Oplan 5027, dat al dan niet bewust door Zuid-Korea werd gelekt om de Noord-Koreanen om de tuin te leiden. Dat zou nu ook weer het geval kunnen zijn. ‘Ik hoop dat het Zuid-Koreaanse leger doelbewust deze documenten heeft gelekt naar het noorden omdat ze een tweede oorlogsstrategie hebben’, aldus Kim Tae-woo, oud-president van de denktank Koreaans Instituut voor Nationale Hereniging, tegen de Britse krant Financial Times.

Speciale eenheid

Eenheden van het Noord-Koreaanse leger in mei tijdens een militaire parade op het Kim Il Sung-plein in de hoofdstad Pyongyang.
Eenheden van het Noord-Koreaanse leger in mei tijdens een militaire parade op het Kim Il Sung-plein in de hoofdstad Pyongyang.© AFP

Zuid-Korea maakte eind vorig jaar voor het eerst bekend dat het een geheim plan had om Kim te liquideren. Defensie-minister Han Min-koo zei toen dat dit zou worden uitgevoerd als Noord-Korea op het punt zou staan een kernaanval uit te voeren. In januari werd vervolgens de formatie aangekondigd van een speciale eenheid die het Noord-Koreaanse leiderschap moet elimineren.

Drie maanden later besloten de VS voor het eerst SEAL Team Six, de elite-eenheid die Osama bin Laden doodde, naar Zuid-Korea te sturen. Samen met hun Zuid-Koreaanse collega’s werd toen, tijdens de grote militaire oefeningen die regelmatig met de VS worden gehouden, een ‘onthoofdingsoperatie’ geoefend. Samen met hun Zuid-Koreaanse collega’s werd toen een ‘onthoofdingsoperatie’ geoefend.

Noord-Korea reageerde boos op de Zuid-Koreaanse plannen. Vorig jaar noemde Pyongyang het oorlogsplan Oplan 5015 en de daarin opgenomen liquidatie van Kim  ‘buitengewoon avontuurlijk’. ‘De situatie wordt met de dag ernstiger’, aldus het regime in een verklaring. Opvallend is dat Noord-Korea, in de propaganda-oorlog met het zuiden, nu flink te koop loopt met een nieuwe commando-eenheid die moet toeslaan in Zuid-Korea. Kim liet zich dit jaar uitgebreid met de eenheid fotograferen.

Ook werden de commando’s tijdens een grote militaire parade in mei getoond aan de buitenwereld. De eenheid oefende tot nu toe onder andere een aanval op het Blauwe Huis, de residentie van de Zuid-Koreaanse president. Deze week meldden Zuid-Koreaanse media dat Noord-Koreaanse commando’s in september hebben geoefend hoe ze, paraglijdend, het hoofdkwartier van het Amerikaans-Zuid-Koreaanse leger in Seoul kunnen innemen.