OBAMA SCHRIJFT HISTORIE MET BEZOEK AAN CUBA

“Que bolá Cuba?” (Hoe gaat het Cuba?) “Net geland hier. Ik kijk er naar uit om de Cubaanse bevolking te ontmoeten,” twitterde Barack Obama, de Amerikaanse president zondagavond bij zijn aankomst op Cuba.

Met dit bezoek schrijft Obama geschiedenis. Hij is de eerste Amerikaanse president die in 88 jaar tijd voet zet op Cubaanse bodem. Bij aankomst op de luchthaven van Havana werd Obama, zoals verwacht, niet persoonlijk verwelkomd door zijn ambtgenoot Castro maar door de minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez.

De president en zijn familie reisden van de luchthaven meteen naar de hoofdstad Havana, waar hij een wandeling maakte door het historische stadsgedeelte, en het personeel van de Amerikaanse ambassade ontmoette in het Melia Habana Hotel. “Dat we een Amerikaanse ambassade hebben betekent dat we onze waarden en belangen beter kunnen behartigen, en de bezorgdheden van het Cubaanse volk beter kunnen begrijpen”, zei hij. Obama benadrukte dat zijn staatsbezoek slechts een eerste stap is naar een betere relatie tussen de VS en Cuba.


De Amerikaanse president sprak van ‘een historisch bezoek en een historische gelegenheid’. “In 1928 arriveerde president Coolidge hier met een oorlogschip na een reis van drie dagen. Mij kostte het maar drie uur,” grapte hij. Toen Obama en zijn familie wat later arriveerden bij de kathedraal van Havana werden ze toegejuicht door een grote mensenmassa, voor wie hij even de tijd nam om handjes te schudden, alvorens hij de kathedraal binnenging, waar hij kardinaal Jaime Ortega ontmoette.

Het herstel van de relaties tussen de VS en Cuba is een van de belangrijkse verwezelijkingen in het buitenlands beleid van de huidige Amerikaanse president. Beide landen leefden meer dan vijftig jaar op gespannen voet met elkaar, na de revolutie onder leiding van Fidel Castro. Sinds eind 2014 zijn de diplomatieke banden weer hersteld. Cuba hoopt dat op korte termijn een einde komt aan het Amerikaanse handelsembargo.

Obama zal vermoedelijk de mensenrechtensituatie op Cuba ter sprake brengen tijdens zijn ontmoeting met Castro. Verder gaat hij tijdens het bezoek onder meer naar een honkbalwedstrijd tussen een Amerikaanse ploeg uit Florida en de nationale Cubaanse honkbalploeg. Ook heeft hij een ontmoeting met een hoge geestelijke leider op Cuba. De familie Obama keert woensdag terug naar Washington.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box