ONENIGHEID OVER BREXIT ZORGT VOOR SCHEUR IN BRITS KABINET

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO|Dominic Raab nieuwe Brexit-minister.

Nadat de Britse Brexit-minister David Davis in de nacht van zondag zijn ontslag heeft ingediend heeft de Britse premier, Theresa May, Dominic Raab maandag benoemd tot de nieuwe Brexit-minister.

Davis stelt dat het huidig beleid van de regering het alsmaar moeilijker maakte om de uitkomst van het Brexit-referendum na te leven. “Mijn positie als Brexit-onderhandelaar wordt ondermijnt”, schreef Davis in zijn ontslagbrief aan May. “De onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU is op zijn zachts gezegt zwak” stelt David Davis. Hij vreest ook dat niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de Brexit zal verlopen

Afgelopen vrijdag is na maanden overleg het Britse kabinet akkoord gegaan met de onderhandelingsvoorwaarden voor de Brexit die inconsistent zouden zijn met de uitkomst van de wil van de Britse kiezer en het partijstandpunt van de Conservatieven. Tijdens het overleg om tot het akkoord te komen liet Davis reeds weten het niet eens te zijn met de voorwaarden, omdat hij volledig los wilde van de Europese Unie zonder akkoorden, terwijl May voor een zachtere variant opteert.

Het akkoord hield in dat er een vrijhandelszone moet komen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Wat wel verdwijnt, is het vrije verkeer van personen. Davis is voorstander van een harde Brexit zonder vrijhandelszones. De onderministers Steve Baker en Suella Braveman hebben kort na het opstappen van Davis ook hun portefeuille teruggegeven aan premier May.

May betreurt het vertrekt van Davis. “Onze onderhandelingspositie is nog steeds goed. We moesten als kabinet het huidige standpunt bepalen om door te gaan met de gedetailleerde onderhandelingen over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU” aldus May.

Davis bekleedde sinds 2016 de functie van Britse Brexit-minister.

UNITEDNEWS

Comments