ONGEWENSTE IMPORT ZIEKTES EN PLAGEN WORDT AANGEPAKT OP LUCHTHAVEN

Foto|Apintie fragment

Suriname zal voortaan streng letten op planten en dieren die door reizigers uit het buitenland worden meegenomen. Dit om te voorkomen dat er per ongeluk ziektes en plagen het land in sluipen die zich kunnen verspreiden met alle economische gevolgen van dien.

Er zijn voorbeelden zat van ziektes en plagen die niet inheems zijn voor Suriname zoals wolluizen en tomatenboorders. Die werden door reizigers meegenomen naar Suriname.

Volgens Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kost het veel geld om ziektes die door reizigers naar Suriname zijn meegenomen te bestrijden. Middels het Don’t Pack A Pest-programma, dat deze week werd gelanceerd op de Johan Adolf Pengel Luchthaven (JAP), hopen de autoriteiten de risico’s te verlagen. De uiteindelijke bedoeling is om controle te hebben bij alle grensposten van en naar Suriname.

Het Don’t Pack A Pest-programma is ontwikkeld door de Verenigde Staten van Amerika (VS). Het land heeft ook expertise beschikbaar gesteld om het Surinaams model te helpen implementeren.

In 2016 was er wereldwijd een mensenstroom van 3,8 miljard passagiers op luchthavens. Aan luchtvracht is er 53, 9 miljoen vervoerd. Deze cijfers zijn volgens Derrol Vriese, Airportmanager op JAP, een reden om zich zorgen te maken om wat er allemaal meelift aan ziektes en plagen. “Vervoerscentra zoals luchthavens spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van ziekten en plagen zowel via passagiers als luchtvracht door landbouwproducten”, benadrukt Vriese.

Ingaande deze week zijn bezoekende reizigers verplicht aan te geven wat voor agrarische producten zij bij zich hebben en moeten die afstaan om onderzocht te worden.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box