ONTAARDT DE STAALOORLOG IN EEN TOTALE HANDELSOORLOG?

Opluchting overheerste toen Trump besloot om Europees staal en aluminium niet te belasten met een extra importheffing. De VS richten hun pijlen nu vooral op China. Toch gingen de beurzen in Europa gisteren onderuit. Zijn we van de regen in de drup beland?

Nog maar kort geleden kondigde de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen aan op staal en aluminium uit zo’n beetje elk land dat deze metalen naar de VS exporteert. De ‘eigen’ Amerikaanse staalindustrie zou bijna bezwijken onder die invoer en Trump wil niet de president zijn die daar het spreekwoordelijke licht uitdoet.

Door de buitenlanders de voet dwars te zetten, zouden de Amerikaanse staalbedrijven meer lucht krijgen en dat zou weer goed zijn voor de werkgelegenheid in de VS. Een wereldwijde storm van protest brak uit, omdat Trump de geschreven en ongeschreven regels van de vrijhandel met voeten dreigde te treden. De buurlanden Canada en Mexico kwamen met de schrik vrij, maar Trump leek niet van plan om Europa ook een voorkeursbehandeling te geven. De druk werd daarom langzaam opgevoerd op de Amerikanen.

Donderdag, een dag voor de importheffing van kracht zou worden, bleek dat Trump het toch niet te hebben voorzien op de hele wereld, maar alleen China wil straffen voor het enorme handelstekort dat de VS hebben met China. De importheffingen voor andere landen zijn (voorlopig) van tafel. Trump denkt aan heffingen op 1300 verschillende producten uit China, van speelgoed tot elektronica. In totaal zou het om 60 miljard dollar gaan.

Waarom China?

Rollen staal worden bij staalbedrijf Tata Steel

 
Rollen staal worden bij staalbedrijf Tata Steel © ANP XTRA

,,Geen land heeft ooit in de geschiedenis een groter handelstekort gehad dan de VS nu met China’’, zegt Trump daar over. De Chinezen exporteren per jaar voor ruim 500 miljard dollar aan spullen naar de VS. De VS exporteren maar voor 125 miljard dollar naar China. Het tekort is een astronomische 375 miljard dollar. Trump wil dat het tekort op korte termijn 100 miljard dollar minder wordt. Daarnaast verwijt hij de Chinezen dat het voor Amerikaanse bedrijven moeilijk gemaakt wordt in China zaken te doen. En de Chinezen stelen op grote schaal intellectueel eigendom, ofwel ze gebruiken Amerikaanse uitvindingen zonder daar voor te betalen. Ook dat moet stoppen vindt Trump.

Loopt het uit de hand?

De angst is groot dat het een totale handelsoorlog wordt. Trump is onberekenbaar en dat maakt het moeilijk het verloop te voorspellen. Daarom dalen de beurzen wereldwijd. Die onzekerheid heeft nu al gevolgen. Europese bedrijven noteerden voor het eerst in jaren minder exportorders sinds Trump begon te dreigen met een handelsoorlog. Bedrijven stellen investeringen uit als ze onzeker worden en consumenten houden de hand op de knip. Zo kan alleen de dreiging van een handelsoorlog al tot economische schade leiden.

Hoe moet het nu verder?

De Amerikanen gaan er met gestrekt been in. Ze willen concessies van Canada en Mexico, de EU en China. Zowel de EU als China hebben al met concrete tegenmaatregelen gedreigd. Belangrijk volgens deskundigen, je moet laten zien dat je geen watje bent. Zeker de Chinezen staan bekend als bikkelharde onderhandelaars. China zal proberen de VS en de EU tegen elkaar uit te spelen, de Amerikanen zullen willen dat de EU hen steunt in hun strijd met China is de verwachting. Europa en China weten allebei dat het voorkomen van een handelsoorlog het belangrijkste is. Dat betekent dat alle partijen elkaar wat moeten gunnen. Als datzelfde besef bij de Amerikanen leeft, is een compromis snel gesloten.

BRON|BUITENLAND

Facebook Comments Box