OORLOG TUSSEN TWEE PIRATENBENDES

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

+/- 27 maart: Twee piratenbendes raken slaags voor de kust van Suriname. Kapitein Mark Skeete van bende A wordt gedood en overboord gegooid. (Dit haalt de publiciteit niet). 30 maart: Piraten van bende A voeren een vergeldingsactie uit op ‘piratenbende’ B. Een zekere S.M wordt dodelijk geraakt tijdens de drive-by- shooting in het ressort Munder. De zoon van S.M raakt gewond.

De zoon van S.M pikt dit niet en zou een doodseskader hebben samengesteld om de dood van zijn vader te wreken. Aangezien onduidelijk is wie precies verantwoordelijk is voor de drive-by shooting, alsook wie allemaal leden zijn van piratenbende A, is het doel om een grootschalige aanslag te plegen op de visgronden en die op te ruimen van de “infiltranten”;  een soort schoonmaakactie dus. Het doel is dus ook om onschuldige vissers te doden.

27 april in de ochtend: De wraakactie wordt uitgevoerd. Vier vissersboten worden aangevallen voor de kust van Suriname nabij de grens met Frans-Guyana. Er zijn ongeveer 15 slachtoffers waarvan met zekerheid gesteld kan worden dat 2 mensen dood zijn.

27 april in de middag: Eerste melding komt binnen bij autoriteiten op de groepsapp. In de appgroep zitten ook de kustwacht en de politie.

28 april in de ochtend: Er wordt aangifte gedaan door families bij de politie. De autoriteiten konden niet meer dan slechts een oppervlakkige kijkje nemen vanwege gebrek aan geld en manschappen. Men ging NIET naar de locatie waar de aanslagen hebben plaatsgevonden.

29 april: De ECHTE mobilisatie van de kustwacht en politie komt op gang nadat middelen en manschappen beschikbaar waren.

30 april-1 mei: De zoektocht is goed op gang. Intussen is duidelijk dat het om een zeer bloedige aanslag gaat die zich niet eerder op zo’n manier heeft voorgedaan voor de kust van Suriname.

2 mei: Een vijfde boot wordt aangevallen. De kapitein wordt vermoord en overboord gegooid. De bemanning, bestaande uit vermoedelijk vier vissers, wordt vermist. Dit terwijl de zoektocht gaande is naar lijken en overlevenden van de eerste aanslag.

3 mei: De broer van de vermoorde S.M. wordt aangehouden in Guyana. Justitie beschouwt “Fyah” als een notoire en kapitaalkrachtige piratenleider. Het vermoeden is dat hij iets te maken heeft met de aanslag op de 5 vissersboten als vergelding voor de dood van zijn broer in Suriname.

 4-7 mei: Er worden 30 verdachten/getuigen in Suriname opgebracht waarvan 13 in verzekering gesteld. Onder de ingesloten verdachten bevindt zich ook de zoon van de vermoorde S.M die samen met zijn vader beschoten werd op 30 maart.

10 mei: De Nationale Assemblee stelt de Kustwacht in gebreke en neemt een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen om de orde en rust op de visgronden te herstellen en te bewaken.

11 mei: De eigenaar van vissersboot ‘Cristina 1’ wordt aangehouden in Guyana. Zijn boot is genoemd als een van de 2 vaartuigen gebruikt voor de aanslag die op 27 april voor de kust van Suriname heeft plaatsgevonden.

11 mei: Op deze dag gaan ook drie mannen in Guyana op zoek naar een zekere ‘Pumpkin’. Zij steken daarbij 2 huizen in brand.  Pumpkin zou volgens de mannen medeverantwoordelijk zijn voor de zeemoorden van 27 april. Buurtbewoners in de regio Demarara, waar de brandstichting heeft plaatsgevonden, verklaren dit aan de politie.

12 mei: De politie in Guyana start een klopjacht naar de drie onbekende mannen. Zij verplaatsen zich in een grijze auto.

12 mei: Op deze dag worden de Surinaamse visgronden veilig verklaard en opengesteld voor activiteiten. De Marine van het Nationaal Leger en de afdeling Maritiem van de politie zijn tot nader order belast met de bewaking. Op 12 mei roept de Guyanese regering de vissers in Suriname ook op om gebruik te maken van het Vessel Monotoringssysteem en andere communicatiemiddelen omwille van hun eigen veiligheid.

13 mei: Het lichaam van een hulpagent van politie wordt aangetroffen in een auto te Zorg en Hoop in Paramaribo. Een dag eerder vertrok de man van huis om later een SMS-bericht naar zijn ouders te versturen waarin staat dat hij ontvoerd is door Guyanezen die vermoedelijk iets te maken hebben met de aanslag van 27 april. De politie heeft de link nog niet kunnen leggen en sluit niet uit dat er sprake kan zijn van een ander misdrijf of zelfmoord. Het bericht kan door de eventuele moordenaars van de hulpagent ten doel hebben om de politie op een dwaalspoor te brengen.

Conclusie:

“Het is duidelijk dat er geen sprake is van slechts piraterij, en ook niet van een toevallige wraakactie. Het schijnt te gaan om een soort bendeoorlog waarvan de oorsprong veel verder terug gaat. Het is niet uitgesloten dat wat nu gaande is voor de kust van Suriname, maar ook Guyana, het gevolg is een lang lopende rivaliteit tussen twee bendes. Een heeft Guyana als hoofdkwartier en de andere is gevestigd in Suriname. De indruk ontstaat dat de Guyanese bende zich niet kan houden aan de ‘afspraken’ in de onderwereld en steeds op het territorium van de andere partij komt met als kookpunt de moord op zee van een Guyanese bendeleider Mark Skeete rond  27 maart. Het gevolg is een wraakactie OP LAND waarbij de vermoedelijke bendeleider van de andere groep werd geliquideerd.”

Aanbeveling:

Een oorlog schijnt nu te zijn losgebroken in de onderwereld om heerschappij over de Surinaamse visgronden en de autoriteiten van Suriname, maar ook Guyana, zullen er alles aan moeten doen om de gevestigde orde op zee de kop in te drukken. Dit kan alleen zijn ontstaan vanwege gebrek aan toezicht van het bevoegd gezag in dit deel van Suriname. De zeeslag tussen piraten op de visgronden schijnt zich nu te hebben verplaatst naar het vaste land… daar komen andere belangen in het spel en ‘subsectoren’ die initieel niets te maken zouden kunnen hebben met wat er rond 27 maart heeft plaatsgevonden op zee waarbij Mark Skeete werd vermoord en overboord gegooid.

Bron|bchamchandralall.wordpress.com