PILOT IN SURINAAMSE BEDRIJVEN VOOR PRODUCTIEVERHOGING

PILOT IN SURINAAMSE BEDRIJVEN VOOR PRODUCTIEVERHOGING

Internationale deskundigen hebben een pilotproject uitgevoerd bij enkele Surinaamse bedrijven met als doel de productiviteit omhoog op te trekken. Het doel is om met deze exercities te komen tot een voor Suriname uitvoerbaar model van Sustaining Competitive and Responsible Enterprises (SCORE)

De participerende bedrijven zijn Consolidated Industries Corporation (CIC), Suriname Alcoholic Beverages (SAB), L. Willemsberg en Suriprint. SCORE is een managementsysteem voor bedrijven dat is ontwikkeld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Volgens de regels van SCORE wordt de productiviteit in bedrijven opgevoerd zonder uitbuiting van werknemers. Dit kan door onder andere effectieve inzet van de werkuren en mechanisatie van productieprocessen.

In het Caribisch Gebied zal Suriname het eerste land zijn waar het SCORE-programma wordt geïmplementeerd in bedrijven. Aan de andere kant heeft Suriname ook het laagste productiviteitsniveau van de regio.

Het laatste was de directe aanleiding voor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) om de ILO-deskundigen naar Suriname te halen voor het pilotproject. Daarbij zijn ook twee Surinamers getraind om de processen in de bedrijven te monitoren nadat de buitenlandse specialisten zijn vertrokken.

Wat het effect zal zijn op de vier bedrijven is nog niet in cijfers uit te drukken, maar de landen waar SCORE reeds is doorgevoerd heeft de ILO goede zaken kunnen doen. Van alle participerende bedrijven wereldwijd heeft 88% aangegeven tevreden te zijn met het programma. De productie is met 50 % omhoog gegaan en de kosten is bij sommige bedrijven terug. “Tot wel 91% in sommige bedrijven”, zegt Jayantha de Silva, SCORE-specialist bij de ILO.

“We zien dat er een besparing van 44% is in energie, afvalproductie is met 48 % geminimaliseerd. “De veiligheid op de werkvloer is ook toegenomen met zeker 29 %”, zegt Silva.

De SCORE-specialist verwacht niet dat Suriname een uitzondering op de andere landen zal zijn waar het ILO-programma met succes is doorgevoerd.

UNITEDNEWS