PIRATEN: “WE ZIJN GEKOMEN OM IEDEREEN DOOD TE MAKEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO|HDMS ESBERN SNARE disrupts a suspected pirate group (Photo: NATO)

Suriname is het afgelopen weekeinde opgeschrikt door de aanslag die piraten hebben gepleegd op vier vissersboten voor de kust van Commewijne. Van de 20 vissers worden er nog 16 vermist. Van een zoekactie kan nauwelijks gesproken worden vanwege gebrek aan geld en middelen bij de autoriteiten.

Nabestaanden en collega-vissers zijn niet te spreken over de wijze waarop de politie de zaak heeft aangepakt. Uren nadat de melding is gedaan en de eerste slachtoffers zich aandienden kwam er nog geen beweging vanuit de politie. Volgens getuigen heeft ook de kustwacht slechts een oppervlakkige oriëntatie naar het gebied ondernomen en zou er niet gesproken kunnen worden van een zoekactie. De meeste inspanning kwam van de vissersvereniging, Visserscollectief, zelf en de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS).

Per maandag zijn alle zoekacties stopgezet en gaan de autoriteiten er vanuit dat de kans zeer klein is dat er nog overlevenden zijn. Het wachten is dus op lijken om aan te spoelen.

De familie van de overwegend Guyanese vissers zijn kapot en vragen zich af waarom alle hoop is opgegeven om tenminste naar lichamen te zoeken. Dat de 16 vermiste vissers niet meer leven staat bijna vast aangezien zij volgens de vier overlevenden zwaar mishandeld werden en er op hen met houwers werd ingehakt door de piraten.

De kans is ook miniem dat alle lichamen op kort termijn boven water zullen komen drijven omdat de zwaar gewonde slachtoffers overboord zijn gegooid nadat er gewichten zoals accu’s en ankers aan hun voeten en hals werden bevestigd.

“Ik heb gezien hoe de piraten de mannen van mijn boot in het water hebben gegooid en hen daarna met stokken op het hoofd sloegen terwijl ze in het water waren”, zegt een vissers die de lugubere ervaring op zee heeft overleefd. Ook hij werd flink mishandeld en gekapt door de piraten, maar wist zich al dobberend op zee in leven te houden. Hij werd te hulp geschoten door een vissersboot die kennis had genomen van de zeeroof. “Ik doe dit werk al 45 jaren in Suriname en dit is de eerste keer dat zoiets mij overkomt. De politie neemt ons niet serieus. Wij hebben vaker geklaagd hierover. Het is niet de eerste keer dat piraten mensen vermoorden en overboord gooien, maar omdat wij Guyanezen vissers zijn deert het niemand”, zegt de visser die zich zorgen maakt om zijn 16 vermiste collega’s. Volgens hem zijn de piraten gericht te werk gegaan waarbij het de bedoeling was om alle slachtoffers af te slachten. “Wij zijn gekomen om iedereen dood te maken”, zou een van de piraten hebben gezegd terwijl die op hem inhakte. Het gaat niet om onbekenden. De visser heeft een paar van de piraten kunnen herkennen.

UNITEDNEWS

 

Comments