PLANTAGEWONINGEN ALS ERFGOEDHOTELS

Steeds meer Surinaamse Nederlanders duiken in hun verleden, stelt de directeur van plantage Frederiksdorp, Sirano Zalman in een interview met de Nederlandse krant, NRC Handelsblad, die het artikel op 9 maart 2018 publiceerde. Zalman maakte die opmerking in het kader van de groeiende interesse onder Eurosurinamers voor oude plantages in Suriname.

Volgens de directeur van Frederiksdorp hebben echter ook autochtone Nederlanders steeds meer belangstelling voor het slavernijverleden en de koloniale tijd van ons land.

Het artikel in NRC Handelsblad is geschreven door Nina Jurna en heeft als titel: “Oude plantages in Suriname worden vakantieplekken.” Jurna geeft aan dat vorig jaar april, op initiatief van Sirano Zalman, de eigenaren en beheerders van vijftien oude suiker-, cacao- en koffieplantages met namen als Rust en Werk, Alliance, Mariënbosch en Katwijk bijeen zijn gekomen. Een samenwerking tussen de plantages zou kunnen leiden tot meer en gevarieerdere tours in het plantagedistrict Commewijne. Nu al wordt er gezamenlijk geïnvesteerd in het 24 kilometer lange fietspad waarbij niet alleen de paden maar ook bruggen worden hersteld om fietsend de hele route te kunnen afleggen.

Sirano Zalman legt ook uit dat de plantages, na de afschaffing van de slavernij, kleine dorpen geworden zijn. Omdat de slaven er niet meer werkzaam waren, werden contractarbeiders uit India en Indonesië ingezet en daarvan zijn de nazaten op de plantages blijven wonen.

https://scontent.foem1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/11231265_1218646241494797_7451286589356969226_n.jpg?oh=5803b7c632046b9dac71036ee1e9f6d0&oe=5B393412

De historische romantiek, welke kleeft aan de gerestaureerde plantages Bakkie en Frederiksdorp, heeft een magnetiserende werking op toeristen en met name op bezoekers uit Nederland die de geschiedenis van hun eigen land zien herleven in de tropen.

In wezen zouden meerdere plantagewoningen dus gerestaureerd moeten worden. Het concept om deze vervolgens op grote schaal aan te wenden voor toeristenaccommodaties is reeds eerder gepresenteerd onder de noemer erfgoedhotels (Stichting Toerisme Suriname, 2007).

Daarbij zouden niet alleen plantagewoningen maar ook andere koloniale woningen, in met name de districten, in een collectief initiatief worden verfraaid en als hotel of pension worden aangeboden.

Wellicht dat dit concept wederom kan worden opgepakt en kunnen de plantages Bakkie en Frederiksdorp als best practice voorbeelden dienen. 

UNITEDTRAVEL| MARTIN PANDAY

 

 

 

Facebook Comments Box