PRESIDENT MADURO PROBEERT REFERENDUM TE SABOTEREN

De Venezolaanse oppositie heeft van de Nationale Kiesraad groen licht gekregen voor het organiseren van een referendum tegen president Nicolas Maduro. De president wist het referendum eerder tegen te houden door naar het grondwettelijk hof te stappen.

Voorzitter van de Nationale Kiesraad Tibisay Lucena kondigt aan dat de drempel van 200.000 handtekeningen is behaald.
Voorzitter van de Nationale Kiesraad Tibisay Lucena kondigt aan dat de drempel van 200.000 handtekeningen is behaald.© AFP

De Nationale Kiesraad kondigde maandag (lokale tijd) aan dat de oppositie erin geslaagd is om de benodigde 1 procent, oftewel tweehonderdduizend handtekeningen, in alle vierentwintig staten van het land te verzamelen in de eerste fase van hun poging om het referendum toch te laten doorgaan.

Dit is slechts de eerste stap op weg naar een referendum. De Kiesraad moet in totaal vier miljoen handtekeningen verzamelen, al is nog niet bekendgemaakt wanneer dat gebeurd moet zijn. De oppositie heeft de voorzitter van de Kiesraad gevraagd om zo snel mogelijk een datum te prikken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spoorde Venezuela eerder aan om rondom het referendum ‘geen vertragingsspel te spelen’. Toch blijft de regering tegenstribbelen, onder andere door het aanspannen van rechtszaken over vermeende fraude bij het verzamelen van handtekeningen.

Economische crisis
Venezuela door het dalen van de olieprijzen terechtgekomen in een diepe economische crisis. Door de lage olieprijzen beschikt het land over te weinig deviezen om grondstoffen en producten in te voeren. Er een tekort aan voedsel en medicijnen. Daarnaast is het land verwikkeld in een politieke crisis, sinds de oppositie bij de vorige verkiezingen een meerderheid behaalde in het parlement. President Maduro beschuldigt de oppositie ervan dat ze de economische crisis heeft veroorzaakt.

VOLKSKRANT

Facebook Comments Box