PRIJS SIGARETTEN AANGEPAST

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Roken wordt een steeds dure hobby dan wel verslaving.

De prijs van een pak sigaretten met 20 stuks is deze week met SRD 2 omhoog gegaan. Er is geen opvallende aankondiging geweest vanuit het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HIT), maar de verhoging lag reeds enkele dagen in de lucht. Het afgelopen weekeinde waren bepaalde merken zoals “Dunhill SWITCH” schaars, maar zijn sinds deze week weer volop verkrijgbaar tegen de nieuwe prijs.

De verhoging heeft twee doelstellingen: het ontmoedigen van roken en het spekken van de staatskas.

Uit cijfers van voorgaande jaren is niet gebleken dat het verhogen van de belasting op sigaretten significante positieve gevolgen heeft voor de ontmoediging. De import bleef vrijwel stabiel. Voor de staatskas betekent de verhoging wel wat extra inkomsten.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft in De Nationale Assemblee (DNA) gewezen op de hoge rekening voor de gezondheidszorg als gevolg van roken. Dit kost de staat veel geld en met een verhoging denkt zij rokers te laten meebetalen voor hun eigen gezondheidszorg.

In het geschied ligt een prijsverhoging op alcoholische dranken en producten met een hoog suikergehalte. Dit heeft ten doel om het gebruik van teveel zoetigheid te ontmoedigen en eveneens om de staatskas aan te vullen.

UNITEDNEWS