RUSLAND ZEGT DAT ‘BUITENLAND’ ACHTER GIFGASAANVAL SYRIË ZAT

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Rusland heeft bewijs dat buitenlanders verantwoordelijk zijn voor de recente aanval met chemische wapens in de Syrische stad Douma.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft dat vrijdag gezegd, meldt het staatspersbureau Sputnik.

Volgens Lavrov was de chemische aanval het werk van veiligheidsdiensten van een land dat voorop gaat in een ”campagne van Rusland-fobie”. Hij zei niet welk land hij op het oog had. De Verenigde Staten overwegen een aanval op Syrië als vergelding voor een chemische aanval door vermoedelijk het regime van president Bashar al-Assad. Moskou is een bondgenoot van Assad. De Britse premier Theresa May is bereid om het Verenigd Koninkrijk te laten deelnemen aan een Amerikaanse militaire vergeldingsactie.

Mark Rutte zegt vrijdag dat Nederland niet overweegt mee te doen. Hij zei eerder wel begrip te hebben voor een vergeldingsactie. 

Assad waarschuwde donderdag dat mogelijk ingrijpen door het Westen in Syrië de regio nog meer zal “destabiliseren”

Moordaanslag op Russische ex-spion: een overzicht
 

Schepen

Russische marineschepen hebben hun basis in de Syrische havenstad Tartous aan de Middellandse Zee donderdag verlaten. De voorzitter van de parlementaire defensiecommissie zei dat de boten zijn uitgevaren voor de eigen veiligheid. Hij voegde eraan toe dat dit “een normale gang van zaken is” wanneer er dreigingen zijn van een aanval.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is in Moskou om met zijn Russische ambtgenoot te praten over onder andere Syrië, Sergei Skripal en MH17.