SAMEN HARDER WERKEN AAN INDAMMING KINDERMISBRUIK

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het tegengaan van kindermisbruik is niet slechts een verantwoordelijkheid van de overheid. Dit zegt minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SOZAVO). De afgelopen weken hebben enkele gevallen van kindermisbruik voor ophef gezorgd in de samenleving en dit legt volgens de minister de nadruk op de ernst van de zaak. Zij ziet graag dat alle actoren een steentje bijdragen om kindermisbruik in te dammen.

“En ik denk dat we als Ministerie van Sociale Zaken meer dan ooit de schouders eronder gaan moeten zetten om in ieder geval een aantal goeie stappen te zetten op de weg van bescherming van kinderen”, zegt de minister die stil blijft staan bij de recente gevallen.

Zo liepen recent een paar minderjarige meisjes weg uit een instelling en hielden zich op in gesloten ruimtes met volwassen jongens. Onderzoek heeft uitgewezen dat er seksueel contact is geweest.

Achteraf bleek, volgens de meisjes, dat er ook in de tehuizen aan hen werd gezeten.

Maatschappelijke werkers hebben vaker aan de bel getrokken over hetgeen zich afspeelt in sommige kindertehuizen. Wat toevallig aan het licht komt is slechts een tip van de ijsberg. Kindermisbruik viert in zelfs instellingen waar de jongeren beschermd dienen te worden hoogtij. De landelijke omvang van misstanden is minister Polak ook niet onbekend. “Echter is het ook niet iets wat gisteren is ontstaan, het bestaat langer dat wat zich nu voordoet.”

Door Sozavo zijn de afgelopen dagen enkele stappen gezet in de strijd tegen kindermisbruik. “We zijn nu bezig met het Integraal Kinder Beschermingsnetwerk Suriname om te wijzen op dat kinderen rechten hebben. Alle kinderen in Suriname hebben recht op een goed bestaan en een beschermd leven. Echter, ik zal de laatste zijn om te zeggen dat het nu al zo is. We hebben enorm veel gevallen van kindermisbruik”, aldus Polak.

UNITEDNEWS