STAATSOLIE ZOEKT MEDEFINANCIEERDER VOOR PARTICIPATIE IN MERIAN GOUDMIJN

Staatsolie nv, blijkt achteraf niet in staat te zijn alleen te kunnen opdraaien voor de 25 % aandelen die het namens de staat moet bijdragen in de operaties van de nieuwe goudmijn tusen Suriname en het Amerikaans bedrijf Newmont. Door de lage prijs voor olie op de internationale markt is het staatsbedrijf in een financieel precaire situatie terecht gekomen. Staatsolie kan nog voor 20 % voldoen en is op zoek naar een partner om de resterende 5 % over te nemen.

In de Nationale assemblee zijn donderdag hierover vragen gesteld aan de regering. Verschillende leden hebben hun bezorgdheid geuit en willen weten, wat er zal worden gedaan om dit probleem op te lossen. De Merian goudmijn waar de regering hoge verwachtingen van heeft en jaarlijks zo USD 37 miljoen netto aandelen uit verwacht moet tegen het einde van dit jaar in operatie gaan.

Foto: Merian goudmijn

Volgens de aandelen sleutel participeert de de staat Suriname met 25 %. Die worden betaald door Staatsolie.

In het parlement heeft assembleelid Marinus Bee (Abop), opgemerkt er voor te vrezen dat dit probleem de regering weer zal dwingen om leningen te sluiten, waardoor de staatsschuld verder omhoog zal gaan. Asiskoemar Gajadien (VHP) zegt dat indien de regering er toe over gaat een lening te sluiten om alsnog te kunnen voldoen aan de 25 % deal met Newmont, de regering moet komen uitleggen onder welke voorwaarden die lening gesloten zal worden.

De regering zal de komende week antwoord geven op deze en andere vragen die zijn gesteld door het parlement. De oppositie verwacht dat de regering die 100 % aandeelhouder is van Staatsolie ook over de financieel precaire situatie van het staatsbedrijf informatie zal verstrekken. Verschillende parlementariërs van de oppositie, waaronder Mahinder Jogi (VHP) vinden dat het staatsbedrijf veel meer zal moeten gaan bezuinigen. Een daarvan is het terugbrengen van de hoge salarissen van directieleden. Jogi wil weten welk vervolg traject de regering zal inzetten om de hoge salarissen bij staatsbedrijven aan te pakken.

UNITEDNEWS/WILFRED LEEUWIN

Facebook Comments Box