‘STREI!’ AAST OP 52 PROCENT KIEZERSVOLK BIJ VERKIEZINGEN

Foto|Maisha Neus

PARAMARIBO – Onder leiding van activiste Maisha Neus , is woensdag in het Lalarookh gebouw Surinames nieuwste politieke organisatie “STREI” aan de gemeenschap bekend gemaakt.

Van een proclamatie was er geen sprake omdat STREI haar ingediende stukken voor het oprichten van een politieke organisatie nog getekend moet krijgen. Het bestuur van STREI, bestaande uit Neus als voorzitter, Priscilla Dawsa als commissaris, Kuang Yin Cheong als penningmeester, Samuel Jabini als secretaris en Gulshan Alibux als ondervoorzitter, heeft een gemiddelde leeftijd van dertig jaar. Los van Dawsa en Jabini heeft de groep geen politieke ervaring. Noch het gemis hiervan noch hun jeugdigheid zal hen beletten met volle overtuiging van hun missie deel te nemen aan de verkiezingen van mei 2020. In een presentatie gegeven door Neus zou 52 procent van het electoraat een potentieel kiezersvolk zijn waarop de partij zich zal richten. STREI wil vooral een alternatief zijn die geen enkel raakvlak of affiniteit heeft met bestaande politieke partijen. Samen werken met andere politieke partijen is dan ook uitgesloten.

Als we nu 1 of 1o zetels behalen, we gaan rustig een betere oppositie voeren dan tot nu toe het geval is geweest. “Wij gaan niet de fout van DOE maken om samen met een bestaande politieke partij in een regering te gaan zitten”, zegt Dawsa.

STREI! wil zoals de naam van de partij het zegt strijden voor een totaal andere ideologie. Politiek denken in Suriname zal op een totaal ander niveau beleefd moeten worden. De partij wil de komende twee jaar en daarna, hieraan hard gaan werken. De komende verkiezingen overslaan en wachten op 7 jaren verder bij de verkiezingen van 2025, zit er niet in. De jongeren zijn ervan overtuigd dat politieke ervaring geldt en een grote ledenregistratie niet het uitgangspunt moeten zijn maar het aanzetten tot nadenken over een nieuw alternatief met nieuwe ideeën over rechten plichten, economie, staatshuishouden, rechtstaat en andere beleidsmatigheden. Dat bewustzijn moet er toe leiden dat kiezers op 25 mei 2020 een bewuste keus maken voor STREI.

Zowel het huidig regiem van president Desi Bouterse als voorgaande regeringen van onder andere het Nieuw Front, moeten het afleggen in de politieke idealen van STREI!. Neus bekritiseerde in haar presentatie zwaar het beleid van de huidige regering. Volgens haar moet nog altijd hard de vraag worden gesteld ‘ pe a moni deh’. Met cijfers toonde zij aan dat minister Gilmore Hoefdraad van Financiën structureel verkeerde cijfers presenteert over de inkomsten van de staat uit de productiesector. Daarnaast zou volgens Neus er sprake zijn van kapitaalvlucht van ruim SRD 3 miljard in de afgelopen vijf jaar.

Het vijfkoppig voorlopig bestuur van STREI heeft een concept strategisch beleidsplan, dat na de echte proclamatie zal worden bekendgemaakt. De aanwezige media heeft er wel in kunnen kijken woensdag tijdens, wat de organisatie noemde een ontmoetingsdag. In een kennismakingsbrochure wordt een levensbeschrijving en profiel gegeven van de vijf oprichters. Allen met een VWO-diploma, een universitaire graad of bezig daarmee in studie. Dawsa die de NDP heeft verlaten om STREI mede op te richten, is jeugddistrictsraadslid geweest in Wanica, studeert aan de Anton de Kom universiteit, maar heeft zich tijdens de presentatie het liefst willen uitdrukken als de marktverkoopster waar zij ook bekend van is. In die rol heeft zij op lyrische wijze het politiespectrum in Suriname besproken.

Kuang Yin Cheong, een opkomende ict-deskundige die graag accountant wil worden, voelde zich verplicht zijn multi-etnische afkomst van Creools Indiaanse-Chinese moeder en Maleisische vader af te zetten tegen de eenheidsgedachte van de Surinaamse gemeenschap. Neus bekend om haar eenmansactie tegen de huidige regering studeert en werk als IT-deskundige en doet een management studie. Alibux studeerde media en management aan de hoge school InHolland Rotterdam en is directeur van mindshift een hospitality & innovatie adviesbureau. Jabini heeft na de AMS in Zuid Afrika applied psychologie gestudeerd. Hij en Dawsa zijn de enige met politieke ervaring. Hij is lid geweest van de jongerenraad van Seeka.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN

Facebook Comments Box