TE KOOP: AMBASSADEGEBOUW SURINAME IN PARIJS

TE KOOP: AMBASSADEGEBOUW SURINAME IN PARIJS

Nog voordat het gebouw aan de 94 Rue du Ranelagh in Parijs, Frankrijk, haar nut heeft bewezen is de staat Suriname al menens die te verkopen.

Het ambassadegebouw in de luxueuze wijk is sinds de aankoop in 2011 het middelpunt van controverse en wordt in verband gebracht met corruptiepraktijken. Vooral daar nu blijkt dat in plaats van Euro 5 miljoen de staat uiteindelijk ruim Euro 7 miljoen heeft moeten neertellen.

Als klap op de vuurpijl blijkt dat niet de staat rechtstreekse eigenaar is van het gebouw, maar een Naamloze Vennootschap (NV) die valt onder de ambassade. Wat voor de oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) de druppel is die de emmer heeft doen overlopen, is dat de NV in kwestie door de staat is overgenomen van een failliet verklaard persoon en wordt gevreesd dat er een hypotheek op het gebouw rust.

Oppositieleider en parlementariër Chandrikapersad Santokhi (VHP) zegt niet te hopen dat wanneer het gebouw verkocht wordt de staat de verliezende partij is doordat een goed deel van de opbrengst zal moeten worden uitbetaald aan schuldeisers. “Onze informatie is dat het gebouw een hoge schuldpositie heeft. Men heeft het gebouw gekocht met een schuldpositie”, zegt Santokhi. Hij vindt het vreemd dat het gebouw is gekocht in een wijk die niet gangbaar is voor diplomatieke vestigingen. “Het is een woonwijk en handelscentrum. Daarom had de Franse overheid moeite om het gebouw te accrediteren. Er moesten eerst heel wat aanpassingen gepleegd worden en dat kost ook heel wat geld.”

Santokhi heeft geen principiële bezwaren met het voornemen van de regering om het gebouw nu te verkopen, maar eerst zal de ruis rond de aankoop en de eventuele financiële malversaties uit de wereld geholpen moeten worden. “Eerst moet die zaak goed afgewikkeld worden want straks verkoop je iets en de helft daarvan gaat naar aflossing van de schuld.”

De VHP-voorzitter heeft het gevoel dat minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken niet in goed gezelschap verkeerd op Buitenlandse Zaken (BuZa). De bewindsvrouw zou onvolledige informatie over het ambassadegebouw hebben verstrekt aan het parlement. Informatie die aan haar is verstrekt door adviseurs op het ministerie die zelf verwikkeld zijn in de ruis rondom het gebouw. “De minister is nog nieuw op het ministerie.”

UNITEDNEWS