TIJD OM TE PRATEN OVER LEGALISATIE MARIHUANA IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname is ready om te praten over de legalisatie van marihuana voor medicinale en recreatieve doeleinden.

Dit heeft president Desi Bouterse bevestigd met de ondertekening van een gezamenlijke verklaring tijdens de 39ste Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering die op Jamaica werd gehouden. Alle Caricom-leiders zijn de mening toegedaan dat de criminalisering van cannabis nader bekeken moet worden. Hiermee voegt de Caricom zich bij het mondiaal vraagstuk waarbij steeds meer landen ertoe overgaan om de softdrug te decriminaliseren.

Sommige Caricom-landen hebben hun beleid met betrekking tot marihuana reeds aangepast. Zo is het voor burgers op Jamaica toegestaan om tot 10 gram weed bij zich te hebben voor medicinale of recreatieve doeleinden. In andere landen binnen het blok wordt marihuanabezit voor consumptieve doeleinden niet meer geclassificeerd als misdaad maar als een lagere overtreding waarbij bezitters er slechts met een reprimande van af kunnen komen.

In de gezamenlijke verklaring hebben de Caricom-staatshoofden zich erop toegespitst om een balletje op te werpen in hun respectieve landen om zo na te gaan in hoeverre er een nationaal draagvlak is om over te gaan tot decriminalisering van marihuana.

In conclaaf is een onderzoeksrapport besproken dat is opgesteld door een speciale Caricom-commissie. In dat verslag trekt de commissie enkele conclusies die het verbod op marihuanaverbruik torpederen. “Alcohol en tabak zijn gevaarlijke substanties die niet gecriminaliseerd worden in de Caricom-landen. De commissie is unaniem als het gaat om de verandering van de classificatie naar legale cannabis als een gecontroleerde substantie”, staat in het verslag van de Caricom-commissie. In de verklaring aan het einde van de staatshoofdenvergadering wordt, zonder specifieke en gedetailleerde verwijzing naar de conclusies en aanbevelingen van de commissie, gesteld dat zij zich terug kunnen vinden in het rapport van de commissie.

UNITEDNEWS

 

Comments