TRUMP: LEGER VS’ LOCKED AND LOADED’ VOOR NOORD-KOREAANSE AGRESSIE

TRUMP: LEGER VS’ LOCKED AND LOADED’ VOOR NOORD-KOREAANSE AGRESSIE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea opnieuw gewaarschuwd. “Militaire oplossingen staan klaar”, twittert hij. “Gericht en geladen, mocht Noord-Korea domme beslissingen nemen. Hopelijk bewandelt Kim Jong-un een ander pad.”

Het is Trumps tweede reactie na de mededeling van het Noord-Koreaanse leger dat het voorbereidingen treft om vier raketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Gisteren zei hij al dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un “heel, heel nerveus” moest zijn.

Op het bericht dat Noord-Korea een kernkop zou hebben die past op een raket die Amerika kan bereiken, zei Trump dinsdag dat het communistische land te maken zal krijgen met “vuur en furie die de wereld niet eerder heeft gezien”. Hierop escaleerde de retoriek tussen de twee landen. Noord-Korea zei dat als de VS zou overgaan tot een preventieve aanval, een “totale oorlog” zou volgen.

Diplomatie

Het Amerikaanse persbureau AP meldde vanmiddag dat er nog altijd diplomatiek overleg plaatsvindt tussen de twee landen. De Amerikaanse gezant voor Noord-Koreaanse aangelegenheden Joseph Yun wisselt in New York geregeld boodschappen uit met Pak Song-il, een Noord-Koreaanse diplomaat bij de VN, hebben anonieme Amerikaanse functionarissen tegen AP gezegd.

Noch het Witte Huis, noch het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington willen reageren op het bericht over het diplomatieke kanaal.

Rusland Noord-Korea en de VS

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft bezorgd gereageerd op de bedreigingen tussen Noord-Korea en de VS en noemt de risico’s bijzonder groot. Hij typeert de retoriek volgens persbureau Reuters als overdreven en hoopt dat het gezond verstand zal zegevieren.

Lavrov refereerde ook aan een Russisch-Chinees plan van vorige maand om de situatie te deëscaleren. Daarbij stoppen de Noord-Koreanen met het testen van raketten. In ruil houden de VS en Zuid-Korea geen grote militaire oefeningen meer, zoals de oefening die later deze maand is gepland. Volgens hem moet de partij die “slimmer en sterker” is de eerste stap zetten om de crisis te bezweren,

Hoe waarschijnlijk is een kernoorlog tussen Noord-Korea en de VS? NOS op 3 zocht het eerder deze week uit.