USD 35 MILJOEN VOOR LISP III

USD 35 MILJOEN VOOR LISP III

Er komt een derde Low Income Shelter Programma (LISP).

Dit huisvestingsbeleid, waarbij subsidie aan lagere inkomensgroepen wordt verstrekt voor het bouwen of renoveren van een huis, krijgt een injectie van USD 35 miljoen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft dit tijdens een vergadering van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) in Saoedi Arabië kunnen bewerkstelligen.

LISP III zal nog dit jaar van de grond moeten komen. Aanvankelijk werd USD 25 miljoen in het beleid van de regering opgenomen voor LISP III. Dit bedrag was dan ook toegezegd en gereserveerd door de IsDB. Uiteindelijk werd USD 10 miljoen extra vrijgemaakt. Minister Hoefdraad is verheugd met het vrijkomen van het geld. Het LISP heeft volgens hem bewezen effectief in te spelen op de woningnood in Suriname.

Tijdens LISP II zijn 4 duizend gezinnen ondersteund door de overheid. Daarbij kregen personen die aan de gestelde eisen voldeden een eenmalige subsidie van bijna SRD 10 duizend voor het bouwen van een huis of om renovatiewerkzaamheden te verrichten. Dit programma werd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) gefinancierd voor een bedrag van USD 15 miljoen.  De overheid kwam naderhand in met een additionele USD 910 duizend vanwege het succes van het project.

De meeste aanvragen betreffen de kustvlakte, maar er zijn ook verzoeken ingediend vanuit het binnenland die werden goedgekeurd. In totaal kwamen er aanvragen binnen uit zes verschillende dorpen. Dankzij LISP II werden er 120 nieuwe woningen gebouwd in tribale woongemeenschappen van zowel inheemsen als marrons.

UNITEDNEWS