VENEZUELA BEREIDT ZICH VOOR OP INFLATIE VAN 2.350%

VENEZUELA BEREIDT ZICH VOOR OP INFLATIE VAN 2.350%

Na jaren socialisme is elke kapitaalintensieve industrie vernietigd. Ook al bezit Venezuela de grootste oliereserves ter wereld daalt de productie er elk jaar. Het is nog maar een fractie van wat het ooit was! Ook andere zaken worden nog nauwelijks geproduceerd: basisgoederen als WC-papier, tandpasta… je vind het nog nauwelijks in de Zuid-Amerikaanse dictatuur. Het enige goed waarvan de productie op peil blijft en zelfs toeneemt zijn bankbiljetten. Die worden als gek bijgedrukt.

Maar het bijdrukken van geld doet de onderliggende welvaart niet toenemen. Het zorgt enkel voor inflatie. De inflatiecijfers zijn zo slecht, dat het land in 2015 ze zelfs stopte te publiceren. De inflatie bedroeg dat jaar een duizelingwekkende 121%. Iedereen dacht dat de Venezolaanse bolivar weldra zou ophouden te bestaan. Maar het socialistische regime overleeft wonder boven wonder tot de dag van vandaag.

Een en ander heeft te maken met kameraad China, zij kennen maar al te graag leningen toe met grondstoffen als onderpand. Maar dat zal het uiteindelijke lot van de deze republiek niet kunnen keren.

Het BBP zal dit jaar met 12% dalen, werkloosheid zal volgend jaar stijgen tot zo’n 30% en inflatie tot 2.350% volgens cijfers van het IMF.

Hoeveel miserie kan de Venezolaanse bevolking nog aan? Zullen ze volgend jaar zich eindelijk kunnen bevrijden van het juk van het socialisme?

Of moet honger en miserie nog veel verder om zich heen grijpen eer iedereen zich tegen president Maduro keert?

Een ding is zeker: wie zich heeft voorbereid en als verzekering tegen economische rampen dollars, goud of bitcoin heeft gekocht kan het nog een hele poos uithouden. De anderen hebben minder geluk!

Bron: ZH