VERHOGING IMPORTHEFFING BUITENLANDSE KIP NIET VAN DE BAAN

VERHOGING IMPORTHEFFING BUITENLANDSE KIP NIET VAN DE BAAN

De regering heeft de verhoging van de importheffing op buitenlandse kip en kipdelen uitgesteld, maar dit betekent volgens minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) niet dat de maatregel van de baan is.

Het ministerie was voornemens om de importheffing van 40 per 1 augustus in te laten gaan, maar vanwege een samenloop van omstandigheden is daarvan tijdelijk van af gezien. “Wij wilden eerst enkele zaken goed onderzoeken”, zegt minister Welzijn. Hij verwijst naar de plotselinge prijsverhoging van importkip terwijl de importheffing nog niet van kracht was.

Het vermoeden was dat importeurs eigendunkelijk waren overgegaan tot het verhogen van de verkoopprijs en daarmee munt sloegen uit de aangekondigde maatregel. Dit vermoeden bleek achteraf loosalarm.

“Het ligt aan de internationale prijs voor kip. Er is niets aan de hand”, aldus Welzijn. De internationale prijs voor kip is de lucht ingestuwd onder andere vanwege de sluiting van enkele grote kippenproducenten in Brazilië vanwege gezondheidsrisico’s. Suriname betrekt een groot deel van haar buitenlandse kip uit Brazilië.

Nu de oorzaak van de plotselinge prijsstijging van buitenlandse kip bewezen is zal het traject voor invoering van de verhoogde importheffing weer ingezet worden.

UNITEDNEWS