VOLKEREN SURINAME EN FRANKRIJK KUNNEN MET WAT ORDENING MEER HALEN UIT NABUURSCHAP

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname en Frankrijk kunnen veel meer halen uit de relatie als buurlanden via Frans-Guyana.

Op dit moment is er een enorme goederen- en personenverkeer tussen beide landen, via de Marowijnerivier, en met wat ordening en controle kan op elk gebied de ontwikkeling wederzijds verbeteren. De parlementen van beide landen hebben daarover concrete afspraken gemaakt tijdens het bezoek van een Franse delegatie aan Suriname de afgelopen week. Zowel Suriname als Frankrijk is van mening dat zij hun regeringen meer input kunnen geven om concrete vraagstukken ter hand te nemen. Er is overeengekomen om dit dan ook te doen.

De Franse delegatie is ook naar Albina geweest om poolshoogte te nemen van de interactie op de Marowijnerivier. Dit verkeer regardeert verschillende sectoren en beleidsvlakken waaronder handel, toerisme, arbeid, veiligheid en milieu.

De parlementen zijn van mening dat deze afzonderlijke sectoren onder een vergrootglas moeten worden geplaatst. “We hebben het als zeer nuttig ervaren, en zoals dan gebruikelijk is houden de delegaties, het parlement van Suriname en het parlement van Frankrijk in dit geval, besprekingen over onderwerpen die van belang zijn voor beide landen”, zegt de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons. “We hebben verschillende onderwerpen besproken van onze grensbevolking die vaak problemen heeft bij het oversteken van de rivier of zelfs het varen op de rivier, die niet geheel van Suriname is, waarbij de grens kan worden overschreden. Diverse belangen van die grensbevolking zijn aan de orde gekomen.”

De leider van de Franse delegatie was Hubert Julien-Laferrière. Hij is niet alleen voorzitter van de vriendschapsgroep Suriname-Frankrijk, maar ook voorzitter van de Parlementaire Commissie voor overzeese gebiedsdelen. Frans-Guyana valt direct binnen zijn werkterrein. Volgens Laferrière kan hij vanuit die hoedanigheid zijn invloed aanwenden om zaken gedaan te krijgen in de relatie tussen Suriname en Frans-Guyana. “Onze beide landen hebben natuurlijk heel veel uitdagingen die we moeten aanpakken, vooral omdat we een gezamenlijke grens hebben van meer dan 520 kilometer lang. Er bestaat reeds een hele goeie en intensieve samenwerking tussen Frankrijk en Suriname, met name L’Agence Française de Développement (AFD), die aan de basis heeft gestaan van de bouw van het nieuw ziekenhuis van Albina. Maar ook op het gebied van de handelsbevordering en investeringen is het noodzakelijk dat de beide parlementen heel goed contact hebben”, aldus Laferrière.

UNITEDNEWS

 

 

Comments