VROEGTIJDIGE DIAGNOSE CEREBRALE PARESE HEEL CRUCIAAL

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cerebrale Parese of Cerebral Ralsy (CP) is een motorische stoornis als gevolg van een hersenletsel dat de baby tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling of in de eerste levensjaren heeft opgelopen.

Hierdoor ontstaat spasticiteit en een slechte houding die kunnen leiden tot beperkingen. CP is de meest voorkomende neuro-motorische aandoening bij kinderen. Het is niet altijd even gemakkelijk om achter de oorzaak te komen.

Els Ortibus, kinderneuroloog en revalidatiearts bij het ziekenhuis in Leuven, België, hield daarover een lezing waarbij vroegtijdig ontdekking van CP de rode draad was. Deze lezing, tevens workshop, werd georganiseerd door de Faculteit der Medische Wetenschappen (FmeW) in Suriname en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Ortibus benadrukte daarbij dat dit ziektebeeld reeds in het eerste levensjaar gediagnostiseerd kan worden en het van groot belang is voor het welzijn van kinderen en hun familie.

Bij vroegtijdige ontdekking van CP zijn enkele handelingen zeer cruciaal: snelle doorverwijzing na diagnose, specifieke en vroegtijdige interventies om motorische en cognitieve spasticiteit te optimaliseren en secundaire complicaties te voorkomen.

Hiernaast is ook onderzoek heel belangrijk om achter de achterliggende oorzaken te komen. Er kan reeds een diagnose worden vastgesteld middels een echografie en klinische tekenen vast te stellen die kenmerkend zijn voor CP. De gevolgen van CP zijn divers en ingrijpend voor de persoon en zijn omgeving. De ouders moeten vanaf het begin geïnformeerd worden, zodat de nodige therapieën kunnen worden toegepast.

De moderne geneeskunde is intussen op het niveau waarbij een pluripotente stamcel omgebouwd kan worden in een neuro. De uitdaging is echter om deze op de juiste plaats in het zenuwstelsel te kunnen planten. Er wordt geëxperimenteerd met spiercellen, maar dit is nog in de kinderschoenen. “Ouders denken soms dat met stamcellen alles opgelost kan worden, maar dat niet het geval en genezing voorlopig ook niet mogelijk”, zegt Ortibus. “Ouders hoeven geen miljoenen Surinaamse dollars uit te geven, omdat het tot zover geen effect zal hebben”, aldus Ortibus.

UNITEDNEWS