De Verenigde Staten heeft meer dan 118 raketten afgevuurd op doelen in Syrië vrijdagnacht, als antwoord op een vermoedelijke aanval met chemische wapens in dat land.

De Amerikaanse minister van defensie James Mattis heeft bevestigd dat het dubbele aantal raketten is afgevuurd, vergeleken met de aanval uit april 2017 op het Syrische militaire vliegveld Sharyat Airbase

President Donald Trump kondigde de ‘precisie-aanvallen’ vrijdagavond aan, als antwoord op een aanval met chemische wapens die tientallen mensen eerder deze maand het leven kostte. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben deelgenomen aan de operatie, aldus Trump.

De Syrische president Bashar al-Assad wordt ervan verdacht een aanval met chemische wapens te hebben goedgekeurd op de stad Douma, die in handen is van rebellen. Die vond plaats op 7 april. “Dit bloedbad was een duidelijke escalatie bij het gebruik van chemische wapens van dat vreselijke regime”, zei Trump vrijdag.

De aanvallen van drie Westerse landen op doelen in Syrië ,,kunnen niet zonder gevolgen blijven.” Die waarschuwing heeft de Russische ambassadeur in de VS Anatoli Antonov gegeven.

In een verklaring stelde de ambassadeur de beledigingen aan het adres van de Russische president Poetin ,,onacceptabel en ontoelaatbaar” te vinden. Hij zei dat de VS niet het recht hebben andere landen de schuld te geven van de toestand in Syrië. De Amerikaanse president Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van ,,een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet”.

In zijn verklaring haalde Antonov tevens uit naar Westerse media die volgens hem door hun berichtgeving hebben bijgedragen aan de aanval op Syrië. Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat de drie doelwitten niet werden beschermd door Russische militaire afweersystemen.

theresa may army

Foto: De Britse premier Theresa May. WPA Pool/Getty Images

VK en Frankrijk doen mee met Trump in militaire actie

De Britse premier Theresa May liet vrijdag in een verklaring weten dat “we niet kunnen toestaan dat het gebruik van chemische wapens normaal wordt in Syrië, het VK of waar dan ook ter wereld.”

De Franse president Emmanuel Macron zei dat voor Frankrijk “een rode lijn” is overschreden. Hij voegde daaraan toe dat er geen twijfel is dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de aanval met chemische wapens.  Volgens Macron was de vergeldingsaanval gericht op het beperken van de mogelijkheden van Syrië om chemische wapens te produceren.

BRON|BUITENLAND