VSB: BEVOEGDHEDEN CAMBIO’S GEVAAR VOOR ECONOMIE

De Vereniging Surinaams bedrijfsleven (VSB) is niet te spreken over de verregaande bevoegdheden die  de vereniging van cambiohouders heeft gekregen of zichzelf heeft toegeëigend. Het bedrijfsleven ziet hierin een groot gevaar voor de koersontwikkeling en de economie. Geconstateerd wordt dat door het optreden van de vereniging van cambio houders in samen werking met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) er momenteel vier wisselkoersen in het land gelden. Het verbaast de VSB dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die ook nog officieel fungeert als gouvernor van de centrale bank oogluikend toelaat, en meewerkt dat cambio’s een bepalende rol vervullen wat betreft de koersontwikkeling.

Door de onzekerheid van de koersontwikkeling wordt volgens de VSB de onvoorspelbaarheid van de economie vergroot. Ook vindt het bedrijfsleven het een dwang dat slechts met de Surinaamse Postspaarbank zaken gedaan kan worden en niet met een bank naar eigen keuze. Volgens de vereniging wordt slechts gezorgd dat handelaren uit beperkte sectoren toegang hebben tot het kopen van valuta. Sectoren als de agrariërs, mijnbouw en dienstverlening komen niet aan bot.

Gisteren is de vereniging van cambio houders effectief haar actie begonnen om samen met de Surinaamse Postspaarbank garant te staan voor het verkopen van valuta. Handelaren, cambio’s en exporteurs kunnen Surinaamse dollars storten op een rekening van de SPSB, die garandeert dat zij binnen zeven dagen kunnen beschikken over de gevraagde valuta. De vereniging van cambio houders wil hiermee voorkomen dat alom verspreid wordt ingespeeld op de vraag naar valuta. Gehoopt wordt dat tegen het eind van deze week de koers van de US-dollar zal kunnen worden teruggebracht naar SRD 5,15.

De VSB vindt dat slechts met dialoog tussen alle sociale partners en belangrijke actoren in de samenleving rust gebracht kan worden op het koersenfront. Zij hamert er dan ook op dat de regering haast maakt met het installeren van de Sociaal Economische Raad (SER).

Facebook Comments Box