WAT ALS KIM EN TRUMP NIET BLUFFEN?

WAT ALS KIM EN TRUMP NIET BLUFFEN?

Noord-Korea en de Verenigde Staten liggen nog steeds op ramkoers. Wat als het onverhoopt echt uit de hand zou lopen? Het Britse blad The Economist komt met een huiveringwekkend scenario.  

Een Japanse jongen loopt langs een televisiescherm waarop beelden van een Amerikaanse PAC-3 Patriot-installatie die Japan moet beschermen tegen raketten uit Noord-Korea.

 
Een Japanse jongen loopt langs een televisiescherm waarop beelden van een Amerikaanse PAC-3 Patriot-installatie die Japan moet beschermen tegen raketten uit Noord-Korea. © AP

Laat het vooral bij nucleaire bluf blijven. De een heeft gedreigd met ‘vuur en woede’, de ander met een ‘zee van vlammen ‘. Het archaïsche regiem van Noord-Korea bezigt al sinds mensenheugenis apocalyptische beeldspraak om zich groot te maken te midden van supermachten. De wereld raakte er langzaam aan gewend. Maar sinds het regiem in Pyongyang een aantal zorgwekkend succesvolle rakettests heeft gedaan – die Amerikaans grondgebied binnen bereik brengen – en er in Washington nu iemand zit die het verbale vuurwerk evenmin schuwt is een escalatie niet meer uit te sluiten.

Er zijn diverse scenario’s uitgedacht van een werkelijke atoomoorlog tussen de kemphanen Kim Jong-un en Donald Trump. Twee onvoorspelbare leiders met een groot ego die ook nog eens graag uit de heup schieten.

Verschrikkelijk

Het Britse blad The Economist schildert deze week hoe het uit de hand kan lopen. Het beeld is verschrikkelijk. Het dodental van een daadwerkelijke confrontatie wordt geraamd op minstens een half miljoen tijdens de oorlog en nog eens velen honderdduizenden slachtoffers vallen daarna als gevolg van de nucleaire straling. En dat is dan nog alleen maar aan Zuid-Koreaanse kant. Het communistische noorden betaalt minstens een zo hoge prijs.

Donald Trump hoopt dat Noord-Korea de aard van zijn boodschap en de draagwijdte ervan terdege tot zich heeft laten doordringen. De Amerikaanse president waarschuwde Pyongyang voor de gevolgen van een militaire actie tegen de Verenigde Staten of hun bondgenoten. ,,Ik hoop dat ze de ernst van wat ik heb gezegd volledig begrijpen. En wat ik heb gezegd, dat meen ik”, aldus Trump op zijn golfcomplex in New Jersey tegen verslaggevers. ,,Zo moeilijk is het niet die woorden te snappen.”

Dat is inderdaad te hopen want de gevolgen van een kernoorlog zijn rampzalig. Niet alleen voor Zuidoost Azië maar voor de hele wereld. Zelfs het klimaat kan erdoor dramatisch worden aangetast, aldus experts. In het fictieve doemscenario van The Economist gaat het helemaal mis wanneer Noord-Korea op het punt staat een nucleaire proefexplosie op grote hoogte uit te voeren zoals de Verenigde Staten en ook de toenmalige Sovjet-Unie deden in de jaren zestig om hun atoomarsenaal te testen. Anders dan bijvoorbeeld India en Pakistan die hun bommen ondergronds testten zou Kim Jong-un de wereld met zo’n bovengrondse test in een grote klap duidelijk willen maken waartoe hij in staat is. 

Rode lijn

Een reiziger kijkt op een scherm in de metro van Seoel naar beelden van de twee hoofdrolspelers in de jongste crisis.

 
Een reiziger kijkt op een scherm in de metro van Seoel naar beelden van de twee hoofdrolspelers in de jongste crisis. © AP

Minister van defensie Mattis zei in de ‘real world’ al waar de rode lijn ligt voor de Amerikanen: ,,We hoeven niet te gaan wachten totdat zij een intercontinentale ballistische raket hebben met een nucleair wapen erop, om te kunnen concluderen dat het gevaar nu acuut is.” Voor Donald Trump is dat dus net zo min aanvaardbaar en zal voor het zover komt door de Amerikanen een preventieve tegenaanval worden ingezet, aldus het draaiboek van The Economist. Dat zou zijn in 2019. De Amerikaanse president heeft dat spierballenvertoon ook nodig omdat het bergafwaarts gaat met zijn eigen populariteit en hij naar zijn achterban wat moet doen om zijn teksten geloofwaardig te houden.

Het scenario is dan als volgt: met kruisraketten die worden afgeschoten vanaf duikboten die rondom het Koreaanse schiereiland liggen, wordt de lanceerbasis van de Noord-Koreaans kernraket platgegooid voordat die kan vertrekken. Amerika zet bovendien honderden vliegtuigen in om andere lanceerinstallaties te raken en de Noord-Koreaanse luchtafweer goeddeels weg te vagen. Kim Jong-un bindt daarop in met zijn nucleaire dreigementen, zo lijkt het.

Maar de Noord-Koreaanse dictator heeft ook nog conventionele en chemische wapens in zijn arsenaal. Bij wijze van represaille krijgen de 180.000 manschappen van zijn elitekorpsen het bevel een reeks aanvallen uit te voeren op Zuid-Koreaans grondgebied. Onder meer via tunnels onder de gedemilitariseerde zone worden gewaagde raids ondernomen die veel schade aanrichten en voor grote paniek zorgen onder de verbijsterde Zuid-Koreanen. Er vallen 100.000 slachtoffers. Met cyberaanvallen heeft Pyongyang het openbare leven in Seoel dan al stilgelegd.

War Game

Een ongedateerde en mogelijk gefotoshopte propagandafoto van het Noord-Koreaanse persagentschap.

 
Een ongedateerde en mogelijk gefotoshopte propagandafoto van het Noord-Koreaanse persagentschap. © EPA

De Zuid-Koreaanse en de Amerikaanse bevelhebbers zouden op dat moment kunnen aarzelen. Tenminste, in de war game van The Economist. Nu nog harder terugslaan betekent dat Kim bevel kan geven aan zijn 14.000 artillerie-eenheden – waarvan twee derde Seoel binnen bereik hebben – het vuur te openen op de Zuid-Koreaanse metropool waar bijna 10 miljoen mensen wonen. Dat zou elke weg terug afsnijden.

Maar Kim voelt dat hij dit niet kan winnen en wil strijdend ten onder gaan. Het vuur wordt inderdaad geopend op Seoel waarbij ook gifgas naar het zuiden wordt geschoten. De paar intercontinentale raketten die de Noord-Koreaanse leider nog kan laten afschieten worden door Amerikaanse Patriots afgevangen. Een of twee raketten met atoomkoppen komen er toch door en raken Seoel. 300.000 mensen overleven dat niet.

Dan besluit Donald Trump volledig nucleair te gaan en zijn B2-stealthbommenwerpers in te zetten. Er zijn uiteindelijk vier moderne kernbommen nodig om Noord-Korea op de knieën te krijgen, volgens het draaiboek van The Economist. De bunkers waarin Kim en zijn generaals schuilen worden vernietigd. Onder Noord-Koreaanse burgers zijn honderdduizenden doden te betreuren.

De wereld is in shock. Trump zal aan de Amerikanen tweeten dat hij geen andere keuze had en het land heeft behoed voor de waanzin van Kim Jong-un. De vraag is wat China nu doet. Ondertussen kelderen de beurzen en begint een wereldwijde recessie.

Fictie

Het verhaal van The Economist is vooralsnog – en gelukkig maar – fictie. Maar het geeft wel een idee van de krachten die kunnen loskomen. Volgens de Republikeinse Amerikaanse senator Lindsay Graham is er geen twijfel aan wat de uitkomst van een gewapend conflict zal zijn. ,,Als we moeten, gaan we de oorlog in. Ik wil het niet maar als het moet dan moet het. En ik zal je zeggen wie die oorlog gaat winnen. Wij.”

Guam, een territorium van de Verenigde Staten, heeft het dreigingsniveau niet opgeschroefd sinds Noord-Korea plannen bekend heeft gemaakt om de komende weken in de buurt van het eiland aan te vallen. De gouverneur van Guam zei zich veilig te voelen en vertrouwen te hebben in het leiderschap van de Amerikaanse president Trump.

Kim Jong-un inspecteert geschut dat gericht staat op zuid-Korea (archieffoto).

Kim Jong-un inspecteert geschut dat gericht staat op zuid-Korea (archieffoto). © REUTERS
BRON|.ad.nL